IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wood Mackenzie: Целите за офшорната енергия са нереалистични

Спешно са нужни инвестиции във веригите на доставки, за да може секторът да изпълни целите за зелената трансформация

19:33 | 17.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Целите, които си поставят правителствата по света, за петкратно увелиение на изграждането на офшорни вятърни паркове годишно до 2030 година се определят от анализаторите на Wood Mackenzie като нереалистични. Те ще изискват инвестиции от 27 млрд. долара само във веригите за доставки до 2026 година, както и 100 млрд. долара до 2030 година, допълват експертите.

Според техните оценки капацитетът на офшорните вятърни паркове е по-вероятно да се увеличава с 30 гигавата годишно, отколкото с целта за 80 гигавата годишо до 2030 година. Но дори и тази цел може да се окаже нереалистична, ако няма инвестиции във веригите за доставки, коментира Крис Сийпъл, зам.-председател в звеното за енергия и възобновяеми ресурси в анализаторската компания.

Инвестициите в сектора на производството на вятърни турбини за офшорните паркове обаче са под натиска на несигурните маржове на печалбата и графиките за изпълнението на проектите.

Данните на WindEurope показват, че през първата половина на 2023 година в Европа са инсталирани 2,1 гигавата офшорни вятърни турбини, с което капацитетът се е повишил до 32 гигавата. Близо половината от тези паркове са в Нидерландия, а останалите - във Великобритания, Германия и Норвегия.

Очакванията са, че през цялата година инсталираният нов капацитет ще достигне 5 гигавата, което е доста под целта от 11 гигавата годишно, сочи още статистиката на организацията. Оттам също коментират липсата на инвестиции и призовават за по-ясни регулации - разрешителни за работа и дизайн на пазарите, за да бъде насърчено развитието на сектора.

През 2022 година много от инвестиционните решения бяха забавени заради инфлацията и допълнителните разходи, както и заради намесата на държавата на енергийните пазари заради кризата. Ситуацията малко се подобрява през 2023 година, като досега са одобрени шест проекта на обща стойност 15 млрд. евро, които ще добавят 5 гигавата към офшорния капацитет на Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 17.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още