IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все още няма достатъчно втечнен газ на пазара за енергийната трансформация на света

За зеления преход ключови са ВЕИ и водород, отбелязва японският търговец Mitsui & Co

23:00 | 17.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Войната в Украйна направи търсенето на втечнен газ толкова голямо, че няма необходимата инфраструктура, която да го транспортира от находищата до клиентите, пише Bloomberg, позовавайки се на коментар на Кеничи Хори, президент на един най-големите енергийни търговци в Япония Mitsui & Co.  Неговото мнение се подкрепя и от големите енергийни гиганти като Chevron и Shell.

Газът е смятан за чистата алтернатива на другите изкопаеми горива - въглищата и петрола, и доскоро се сочеше като подкрепящ енергийната трансформация енергоизточник. Войната в Украйна промени малко климатичните мерки на ЕС, където имат за цел да се откажат напълно от руския природен газ в следващите години.

Енергийната трансформация разчита също и на въозобновяемите енергийни източници, амоняка и водорода, коментира още директорът на Mitsui & Co. Компанията е изградила офшорен вятърен парк край Тайван на стойност 6,4 млрд. долара и анализира възможностите за производство на синтетичен метанол. Всички тези дейности очертават стъпките на промяната за японската компания.

Недостигът на втечнен газ на пазара ще продължи до 2026 година, когато ще заработят част от новите съоръжения за втечняване и регазификация на газа, припомня още Bloomberg. Според изчисленията на агенцията в периода 2022-2026 година търсенето на втечнен газ в световен мащаб ще расте с 3,4% годишно и ще достигне 444 млн. тона. От ключово значение е осигуряването на диверсификацията на доставките.

"Ние развиваме проекти в САЩ, Близкия изток и Африка", каза още Кеничи Хори.

През 2021 година Япония внесе 74,3 млн. тона втечнен газ, като основен доставчик е Австралия. Следват Малайзия, Катар и Русия.

Ролята на Катар ще се засилва - страната планира да увеличи добивите си и в момента търси купувачи по длъгосрочни споразумения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 17.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още