IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-20 е ключът за постигането на климатичните цели

Най-влиятелните икономики в света отчитат минимално намаление на въглеродните емисии от 2015 г. насам

12:06 | 05.09.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Страните от Г-20 са ключът за постигането на климатичните цели, които предвиждат недопускане на повишаването на температурите с повече от 2°С до края на това хилядолетие, пише в анализ екологичната организация Ember. Страните изработват 85% от световния брутен вътрешен продукт (БВП) и отговарят за 80% от емисиите от енергийния сектор в световен мащаб.

По данни на организацията през 2022 година въглищата държат 36% от световния електроенергиен микс, емитирайки 8,4 млрд. тона въглеродни емисии. На човек от населението това означава по около 1,1 тона въглеродни емисии през миналата година.

В страните от Г-20, изключвайки ЕС като регион, се емитират по 1,6 тона на човек от населението, показват още изчисленията на еколозите.

Данните показват, че по този показател Китай и Индия не са най-големите замърсители в Г-20 - в Австралия емисиите са малко над 4,1 тона, а в Южна Корея  - почти 3,3 тона. За сравнение в Китай те са 3,1 тона, а в Индия - едва 0,8 тона, въпреки че страната често е сочена като голям замърсител в световен мащаб.

Над средното в световен мащаб са емисиите от въглищата в енергетиката в Южна Африка (2,5 тона на човек от населението, Япония (2,3 тона),САЩ (2,1 тона) и Германия (1,77 тона).

В ЕС като цяло емисиите на човек от населението са 0,82 тона през 2022 година.

47% от електроенергията на Австралия все още се произвежда от въглища, сочат данните на Ember. Все пак делът на зелената енергия непрекъснато расте - от 7% през 2015 година до почти 26% през 2022 година. Именно соларните и вятърните централи са в основата на намалението на дела на въглищата - от 64% до 47% в същия период. Като цяло за тези години потреблението на електроенергия в Австралия остава непроменено.

Намаляването на въглищата в микса води и до съществено намаление на емисиите - от 5,58 тона на човек от населението до сегашните нива.

Зелената енергия помага за намаляването на използването на въглища в много държави по света, но навлизането на тези технологии е все още бавно и не може да отговори на растящите нужди от електроенергия в развитите икономики. На този фон и емисиите въглероден диоксид, емитирани от Г-20 търпят минимално намаление от 2015 година насам.

Един от най-големите успехи по отношение на намаляване на емисиите отчита Великобритания - от 0,95 тона през 2015 година до едва 0,07 тона през 2022 година, или спад от над 90 на сто. Другите водещи икономики в световен мащаб също отчитат значими понижение, но от много по-високо ниво на замърсяване. В САЩ например емисиите намаляват от 3,42 тона на 2,1 тона, а в Германия - от 2,72 тона до 1,77 тона.

В Китай обаче тенденцията е обратна - от 2,38 тона през 2015 година до 3,1 тона днес. Очакванията са, че страната ще достигне пикът в потреблението на изкопаеми горива до 2030 година и след това бавно ще намалява до достигане на въглеродна неутралност през 2060 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 05.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
Ох, пак ли същото, стадото на празноглавите копейки се плюнчат под статия, която дори не могат да обработят като информация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 7 месеца
До: cyclop Кво смяташ празна главо, че нищо не се разбира от джибриша дето си турил за коментар? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
cyclop
преди 7 месеца
" по този показател ...в Индия - едва 0,8 тона, въпреки че страната често е сочена като голям замърсител в световен мащаб." АРе да смятаме бе, пропагандичката... Дето никога нищо не премисля и проверява, само праска твърдения, които са необходими на указаната посока за насочване на биомасата... Спрямо населението, Индия 1,142,901,600
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 9
andy
преди 7 месеца
До: khaoГ-20 и Г-7 са история. Скоро вече нищо няма да зависи от тях. Пък те нека си поставят каквито си желаят цели. На никого не пречат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 7 месеца
До: aldy щото си копейка, а като такава си проооост на газзз. как само неуките копейки виждат измама в нещо за което има неоспорими научни доказателства, незнам! ... може би само господата дънинг и крюгер може да отговорят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
aldy
преди 7 месеца
Защо климатичните промени са измама? Защото са реални, но не са причинени от хората === https://glasove.com/na-fokus/zashto-klimatichnite-promeni-sa-izmama-zashtoto-sa-realni-no-ne-sa-prichineni-ot-horata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
aldy
преди 7 месеца
Климатични цели, кайш? Камулка си горече в прав текст - населението на планетата е прекалено много и трябва да се съкрати, "за да дишат свободно нашите деца". Кратко и ясно. Демек, "въглеродната следа" на човечеството е много голяма. Нищо, че само един вулкан изхвърля в пъти повече "парникови" газове от цялата дейност на човечеството. Фактът, че се върти търговия с "климатичните цели" потвърждава измамните намерения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още