IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия планира 58 млрд. евро инвестиции в зелени проекти през 2024 г.

Голяма част от средствата ще отидат към обновяване на жилищния фонд на страната

08:44 | 10.08.23 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германия ускорява зелените инвестиции и през 2024 година ще бъдат инвестирани 57,6 млрд. евро за такива проекти. Това е с 60% повече спрямо заложените в бюджета за тази година, става ясно от съобщение на Министерството на финансите, цитирано от Ройтерс.

Зеленият пакет е част от проекта за бюджет на Германия, който тепърва ще се дискутира в Бундестага. Очакванията са, че бюджетът за 2024 г. ще бъде одобрен най-рано през декември, допълва агенцията.

Основната част от средствата ще бъдат използвани за обновяване на сградния фонд на Германия - 18,9 млрд. евро. Възобновяемите енергийни източници ще получат 12,6 млрд. евро, а 4,7 млрд. евро ще подкрепят електромобилността - основно за изграждане на зарядни станции.

Ускоряването на зеления преход в Германия се разглежда като начин за намаляване на енергийната зависимост на страната. Берлин освен това си постави по-амбициозна цел от ЕС и планира икономиката да стане въглеродно неутрална пет години по-рано - през 2045 г.

За изпълнение на целите за намаляване на зависимостта Германия ще инвестира и в проекти за производство на зелено оборудване - например соларни панели. Светът е силно зависим от Китай, където е съсредоточено производството на соларни панели, батерии и т.н. Германия ще подкрепи собственото производство с 4,1 млрд. евро през следващата година, казват още от Министерството на финансите.

През 2024 г. в бюджета на Германия са предвидени 20 млрд. евро пакет за производство на чипове. Един от проектите в тази област е изграждане на завод на тайванската TSMC в Саксония на стойност 5 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 10.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 8 месеца
До: 0pk ... баце ти си интелект с три гънки , като две от тех са на ризата ти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 8 месеца
До: Един Българин ... имаш ли си на идея по чий патенти се пречиства силицият в света ... за пластини за чипове , за пластини за фотоклетки , за технически цели ... кой е измислил и патентовал технологичните и металургични процеси ... :))) ... възможни отговори : 1) Германия ; 2) Китай ; 3) СССР ... защо според теб големите производители на чипове и интегрални схеми съсредоточават основните си съоръжения за Европа в Германия ?! защото внасят силиций от Китай , който купува песък от СССР ?! ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 8 месеца
Ех все по за безпари е този зелен преход. Срещу още 1млрд долара, могат да заложат дизелови генератори във всяка перка, за да не спира подаването на ток, когато няма вятър. По този начин лесно ще се нивелира неравномерността при подаване на напрежение от всяка точка. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Един Българин
преди 8 месеца
Тези последните не са ли държавна помощ :)? Има дребна подробност с панелите и тя е че основният компонент пак ще се внася от Китай. Подобна е ситуацията с чиповете. Никой не иска мини на територията си, но трябва от някъде да идва суровината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още