IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TSMC ще инвестира 3,5 млрд. евро в завод за чипове в Германия

Европа се опитва да привлече повече производители на компоненти в опит да контролира повече веригите на доставки

21:56 | 08.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg
Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) ще похарчи 3,5 млрд. евро за фабрика в Германия - първата ѝ в Европа, съобщи компанията във вторник. Тя се възползва от желанието на Стария континент да има по-голямо влияние върху веригите на доставки, предава Ройтерс.

Заводът, който ще бъде третият на TSMC извън традиционните производствени бази Тайван и Китай, е в центъра на амбицията на Берлин да насърчи местната индустрия за чипове, от която неговата автомобилна индустрия ще се нуждае, за да остане конкурентоспособна в световен мащаб.

Европейският съюз (ЕС) пък приеи Закона за европейските чипове - план за субсидии от 43 млрд. евро, целящи удвояване на капацитета за производство на полупроводници до 2030 г. По този начин блокът се опитва да настигне Азия и Съединените щати, след като недостигът и високите цени по време на пандемията създадоха хаос сред производителите на автомобили и машини на континента.

Германия, която ухажва най-големия поддоставчик на чипове в света от 2021 г., ще инвестира до 5 млрд. евро във фабриката в Дрезден, столицата на източната провинция Саксония, обявиха властите.

„В Германия ще има истинска екосистема за производство на полупроводници“, каза министърът на икономиката Роберт Хабек.

Саксония, център на индустрията за електроника на бивша Източна Германия, вече има няколко фабрики за чипове и е наследник на традицията в прецизната изработка. По време на преговорие представители на TSMC са били поканени да видят изящно изработени бижута, показани в градския музей Green Vault.

Представител на местните власти твърди, че Саксония ще инвестира в обучения и инфраструктура, за да подкрепи инвестицията – най-голямата в историята на региона. Тъй като Германия вече е изправена пред голям недостиг на работна места, набирането на кадри може да се окаже предизвикателство.

TSMC каза, че ще инвестира до 3,499 млрд. евро в дъщерно дружество, наречено European Semiconductor Manufacturing Company (ESMC), от което ще притежава 70%. Германската Bosch, Infineon, както и нидерландската NXP ще имат по 10% дял в завода, който ще прави до 40 хил. броя чипове на месец. Те ще се ползват в автомобили, за индустриални цели и в продукти за дома. Очаква се заводът да отвори врати през 2027 г.

Производители на полупроводници като Intel и Wolfspeed вече се възползваха от субсидиите в Германия.

ЕС иска да удвои до 20% своя дял от световния пазар на чипове до 2030 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 08.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още