IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TSMC записа първия спад на печалбата си от четири години

Търсенето на електроника по света продължава да намалява

17:31 | 20.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), най-големият производител на чипове в света, отчете спад на печалбата за второто тримесечие, докато търсенето на потребителска електроника продължава да спада, пише CNBC.

TSMC отчете 10% спад на приходите спрямо година по-рано до 480,84 млрд. нови тайвански долара (15,68 млрд. щатски долара), докато нетната печалба се е понижила с 23,3% на годишна база до 181,8 млрд. нови тайвански долара. По-ранната прогноза на гиганта беше за приходи за второто тримесечие в диапазона 15,2-16 млрд. долара.

Освен това TSMC посочва, че бизнесът ѝ е бил засегнат от макроикономическите предизвикателства, „които попариха търсенето на пазара и доведоха до „продължаващи корекции в инвентара“ на клиентите“.

Това е първият спад на тримесечната нетна печалба на компанията от второто тримесечие на 2019 г.

TSMC очаква приходите ѝ за третото тримесечие да са между 16,7 млрд. и 17,5 млрд. долара.

„Насочвайки се към третото тримесечие на 2023 г., очакваме нашият бизнес да бъде подкрепен от засилването на 3-нанометровите ни технологии, частично компенсирано от продължаващото коригиране на инвентара на клиентите“, коментира главният финансов директор на TSMC Уендел Хуан.

TSMC произвежда чипове за iPhone на Apple. Следващият процесор на Apple за нейния бъдещ смартфон вероятно ще е базиран на 3-нанометровата технология. Apple обичайно представя новите си модели iPhone през септември, така че се очаква да поръча полупроводници от TSMC през третото тримесечие.

TSMC обаче неколкократно предупреди, че „корекциите в инвентара“ вероятно ще продължат да натежават на приходите ѝ.

Задава ли се възстановяване?

TSMC е водещ производител на най-модерните чипове в света, включително такива, ползвани в най-новите модели iPhone, iPad и Mac. Но търсенето на потребителска електроника се сви след пандемията.

Глобалното търсене на лаптопи и смартфони скочи по време на блокадите заради Covid-19, а това накара производителите на смартфони и персонални компютри да се запасят с компоненти. Сега тези компании се борят с прекомерно големите си запаси, докато потребителите орязват покупките на подобни продукти заради ускоряващата се инфлация. Това доведе до спад на цените на чиповете.

През май Apple, която е най-големият клиент на TSMC, отчете второ поредно тримесечие със спад на приходите.

Световният пазар на смартфони се сви с 11% през второто тримесечие спрямо година по-рано, сочат данни на Canalys от тази седмица. Но компанията твърди, че има сигнали за възстановяването на пазара на смартфони.

„Пазарът на смартфони дава ранни сигнали за възстановяване след шест поредни тримесечия на спад от 2022 г.“, коментират от Canalys. „Запасите от смартфони започнаха да намаляват, след като производителите на смартфони приоритизираха намаляването на инвентара от стари модели, за да освободят място за нови премиери“, посочват още.  

Отлагане на ключов проект

След като обяви отчета си, TSMC разкри, че ще забави започването на работата на новия си завод за чипове, който е базиран в Аризона, до 2025 г., а като причина за това изтъкна недостига на квалифицирана работна ръка.

Apple е казвала, че планира да ползва компютърните чипове на TSMC от звеното в Аризона.

Председателят на TSMC Марк Лиу днес сподели пред анализатори, че компанията няма достатъчно обучени работници, които да инсталират модерното оборудване в рамките на първоначално поставените срокове. По-рано компанията очакваше да започне да прави 5-нанометрови чипове през 2024 г.

Лиу твърди, че TSMC работи по това да изпрати обучени техници от Тайван, които да обучат местните работници, за да помогнат за ускоряване инсталацията на машините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 20.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още