IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа загуби битката с Китай за соларите. Ред е на вятърните турбини

Секторът не разчита на правителствена подкрепа в Европа, а Пекин отпуска мащабни субсидии и вече 9 от 15-те най-големи производители на турбини са китайски

19:42 | 11.08.23 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Оплакванията от доминацията на Китай при соларните панели отдавна са нещо обичайно в Европа, пише в коментар за Politico Ан Метлър, вицепрезидент за Европа на климатичния фонд на Бил Гейтс Breakthrough Energy и бивш ръководител на Европейкия център за политически стратегии на ЕК. Тя предупреждава, че същото ще се случи и с вятърните турбини, макар и все още никой да не обръща сериозно внимание на това.

Европа е "люлката" на технологиите за производството на електроенрегия от слънцето и вятъра. Това отне години на проучвания, разработки и отпуснати субсидии. Сега европейските производители отстъпват пред доминацията на Китай на пазара.

Пет от 15-те най-големи производители на вятърни турбини са европейски компании. Вместо да се радват на ръст на фона на ускореното развитие на зеления сектор, те се оплакват от рекордни загуби, пише Метлър. "Проблемите, за съжалание, се трупат от години и е невъзможно да бъдат решени на ниво бизнес, не и без цялостен европейски отговор", допълва още тя.

Експертът смята, че част от проблемите на сектора са прекалено многото иновации - в отговор на търсенето производителите разработват нови дизайни, по-големи перки, а цените падат. Администрацията обаче много бавно одобрява нови проекти - в изчакване в Европа например са проекти с капацитет от 80 гигавата.

Към това трябва да се добавят растящите цени на суровините, инфлацията, проблемите с доставките около коронавируса, което доведе до ръст на цената на вятърните турбини с 40% през последните две години.

Правителствата не правят нищо за подкрепа на сектора - въпреки предупрежденията на експертите, че негативните цени са проблем за развитието, четири държави в ЕС обявиха търгове с отрицателни цени, тоест инвеститорите трябва да плащат за изграждането на вятърните паркове в офшорните зони. Става въпрос за търгове в Германия, Дания, Нидерландия и Литва.

Затова не е чудно, че Китай взима надмощие с вече отработена тактика на бърза реакция, мащабни субсидии и подкрепата на държавата и на вътрешния, и на външния пазар. Така 9 от 15-те най-големи производители на вятърни турбини са китайски. На този фон европейските производители са тромави, скъпи и трудно успяват да се преборят с китайската конкуренция, допълва още Ан Метлър.

В не по-добро положение е американският GE Renewables, който е част от 15-те големи на пазара.

В същото време всички анализатори сочат, че вятърните паркове - особено тези навътре в морето, където ветровете са по-постоянни, са решението за зеления преход не само на Европа. И макар че доминацията още да не е много видимо в сърцето на ЕС, по периферията - в Сърбия, Турция, Гърция, китайските вятърни турбини са вече там и са в различен етап на реализация.

Според Ан Метлър ЕС и САЩ могат да обединят усилията си, за да се противопоставят на Китай.

Ще бъде жалко Европа да изпусне доминиращото си положение и по отношение на вятъра, пише още тя. По отношение на соларните панели Старият континент може да бъде извинен - просто не отчете колко бързо може да се придвижи Китай. Сега обаче няма извинение, а индустрията има отлична перспектива - и за производство на електроенергия на конкурентни цени, и за осигуряване на добре платени работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 11.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 4
0pk
преди 8 месеца
Тонове пари се изляха в сектора, обаче все не достигат за да дръпнем напред, що така се получава? Даже и с вградени дизелгенератори в перките, пак не можем да догоним китайците! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 11
zelka007
преди 8 месеца
До: OHЯ ... иначе и с нас и без нас , др Си ще клати др пу и народа му ... мисля паметника така да го бишнем , че да затисне палатките с недъгавите в тех ... минах вчера да ги нагледам , надявах се да няма полиция за да ги замерям с камъни , ама нъц ... нема такива плаззммодий кат родoотстъпниците , физически непригодните за нищо , надявам се са били каcтрирани навреме ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 8 месеца
До: OHЯ ... освен това , чайниците нямат натрупани вековни познания в металургия и машиностроене ... техните технологични творения не са смятани да работят десетилетия , нямат традиции в поддръжката ... там се произвежда , работи някакъв ограничен период от време и заменяш с друго . аз съм виждал европейски машини на по 70-80 години , които с добра поддръжка си работят като нови ... те така са смятани ... :))) ... имаме различни понятия за устойчивост ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
zelka007
преди 8 месеца
До: OHЯ ... напротив , нужно е !! това се очертава да бъде водещо направление в енергетиката . развието и поддръжката й , както в развойната , така и в производството , дава на първо място качествени и добре платени работни места !! дава контрол на посоката на развитие , дава лост за влияние , каквото е притежаването на технологии за добиване и преработка на петрол !! това е сила !! докато вносът на готов продукт дава печалба на няколко човека и ограничен брой ниско платени работни места ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 13
sssaaa
преди 8 месеца
Европа даже не може да се включи в такава битка. Сега са на лице инвестиции на Европа в Украйна за оръжие и няма парички за Зелени инвестиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 19
OHЯ
преди 8 месеца
Не е особено трудно ЕС да премахне Китай , поне в Европа , обаче не мисля че е нужно . Евтината енергия от слънце и вятър е благодарение , и на Китай , а другаря Си знае как да го такова на другаря Пу . Страничния ефект от това е ниска цена на електроенергията !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още