IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вятърната енергия има проблем с рентабилността

Обещанието за силно търсене и нови безвъзмездни средства и субсидии все пак поддържат духа на вятърната енергийна индустрия

22:00 | 26.04.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Въпреки силния натиск за преминаване към зелена енергия чрез инсталиране на повече възобновяеми енергийни мощности, мнозина се питат дали вятърната енергийна индустрия ще успее бързо да се възстанови от огромните загуби през миналата година, за да развие капацитет, необходим за захранване на зеления преход. През 2022 г. няколко големи фирми за вятърна енергия отчетоха загуби за милиарди долари поради множество предизвикателства, които направиха по-трудно разработването на нови вятърни паркове в световен мащаб. Сега опасенията са свързани с факта, че компаниите може би не желаят да инвестират във вятърни проекти, необходими за ускоряване на преминаването от изкопаеми горива към екологични алтернативи, ако не виждат потенциал за печалби, пише Oilprice.

Вятърната енергия нарасна експоненциално през последните години благодарение на огромното количество финансиране за научноизследователска и развойна дейност и внедряването на няколко широкомащабни оншорни и офшорни вятърни парка по целия свят. Иновациите в технологията за турбините доведоха до разработването на гигантски генератори на електроенергия, които са много по-безопасни, по-надеждни и по-тихи от своите предшественици.

През 2021 г. производството на електроенергия от вятърна енергия е нараснало с рекордните 273 тераватчаса (ТВтч), което представлява 17% увеличение спрямо предходната година. Увеличението е с около 55 процента по-високо от това през 2020 г. и е най-голямото сред всички технологии за възобновяема енергия. Причината за такъв бърз растеж бяха огромните инвестиции, наблюдавани в развитието на проекти за вятърна енергия в световен мащаб, като увеличеният капацитет достигна 113 гигавата през 2020 г. в сравнение с 59 гигавата за 2019 г. Глобалният капацитет за вятърна енергия беше около 1870 ТВтч през 2021 г. в сравнение с 343 ТВтч през 2010 г. Въпреки този темп глобалните вятърни мощности ще трябва да се увеличат много повече, за да се постигнат целите за въглероден нуетралитет, до 7900 ТВтч през 2030 г.

Все пак компаниите осъзнават, че е трудно да направят рентабилна вятърната енергия. Няма проблем, когато става дума за глобалното търсене на вятърна енергия, което продължава да расте година след година, докато страните се опитват да ограничат зависимостта си от изкопаемите горива. Но изследванията и развитието на вятърната енергия, както и изграждането на огромни вятърни паркове, не са евтини и възвръщаемостта досега не е това, което много компании очакваха.

През юни миналата година се появиха съобщения, че някои от най-големите компании за вятърна енергия в света се борят с тежки загуби. Vestas Wind Systems, General Electric Co. и Siemens Gamesa Renewable Energy бяха изправени пред изключително високи разходи за суровини и логистика след пандемията от коронавирус, когато веригите на доставки бяха прекъснати. Това се случи след старта на надпревара, в която вятърните компании се състезаваха да построят най-високите и най-мощни вятърни турбини.

Бен Бекуел, главен изпълнителен директор на търговската група Global Wind Energy Council, заяви: „Това, което виждам, е колосален пазарен провал“. По думите му „рискът е, че не сме напът към въглероден неутралитет, а другият риск е – че веригата на доставки се свива вместо да се разширява“.

До ноември 2022 г. General Electric прогнозираше 2 млрд. долара загуба за подразделението си за възобновяема енергия, до голяма степен поради инфлацията и предизвикателствата във веригата на доставки. Това накара компанията да предприеме съкращения, като сега планира да намали персонала в оншорните съоръжения с 20 процента за една година.

Много компании за вятърна енергия усещат тройния удар на инфлацията, намалените данъчни стимули и нарастващите лихвени проценти през последната година, което засилва щетите след смущенията във веригата на доставки.

Vestas, най-големият производител на вятърни турбини в света, отчете първата си годишна загуба от почти десетилетие през 2022 г. от около 1,68 млрд. долара. Фирмата обяви, че продажбите ѝ за миналата година са спаднали с около 7 на сто и е изправена пред нарастващи разходи в няколко области.

Междувременно Siemens Energy отчете нетна загуба от над 943,48 млн. долара.

Експертите сега се съмняват дали компаниите ще могат да се възстановят от тези загуби, за да произведат растеж от 250 ГВт годишно, необходим за постигане на глобалните цели за вятърен капацитет до 2030 г. За щастие, въпреки загубите, много компании остават оптимисти за своите перспективи. В САЩ това отчасти се дължи на новите данъчни кредити и субсидии, които се очаква да се отключат чрез Закона за намаляване на инфлацията (IRA), подписан от президента Джо Байдън миналата година. Освен това, тъй като се очаква търсенето на вятърна енергия да продължи да расте през идните десетилетия, предизвикателствата, пред които е изправена сега, се разглеждат като временна ситуация в общата положителна траектория.

„Пазарът на вятърна енергия е заседнал в този много странен парадокс в момента... Имаме най-добрата дългосрочна сигурност в политиката за климата досега, на всички най-големи пазари, но се борим с период, в който цялата индустрия, особено веригата на доставки, беше засегната от проблеми, които завършиха с унищожаване на маржовете на печалбата и извеждане на много от най-добрите производители на оригинално оборудване и техните доставчици на компоненти в територия на отрицателна рентабилност“, изтъква Арън Бар, индустриален анализатор в Wood Mackenzie.

Обещанието за голямо търсене и нови безвъзмездни средства и субсидии поддържат духа на вятърната енергийна индустрия и може се очакват повече стимули за нов вятърен капацитет в световен мащаб, тъй като други страни и региони въвеждат свои собствени политики за климата. Но правителствата по целия свят трябва да продължат да предоставят стимули за насърчаване на по-голямо развитие, за да гарантират, че компаниите няма да бъдат възпрепятствани от големи загуби от реализирането на нови вятърни проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 26.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
Всичко е много по-безопасно, по-надежднo, по-тихо и няма проблем, когато става дума за глобалното търсене на вятърна енергия, но това, което виждаме, е колосален пазарен провал! Тук зелков нервно пуши в ъгъла, докато обмисля с какъв още данък въздух да обложат традиционните източници на енергия, за да може нетрадиционно ориентираните да се завърнат на пазара. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 9
khao
преди 1 година
тоя сайт верно стана като пропаднал жъълт вестник... доста неверни неща пишете в последно време! статията е абсурдна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 5
pinoccio
преди 1 година
Без активното участие на човека зеленият проект е обречен. Във всеки дом трябва да има по една динамомашина и всички членове на семейството да въртят *** като хамстери и да я складират по куфари, гардероби и буркани за времето, когато влезнат в пенсия и ги удари артритът и болките в колената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 14
sosi
преди 1 година
Интересно откъде е тази статия, въпреки снимката от Блумбърг. Всяка индустрия има проблеми с рентабилността и ако някои фирми фалират, не значи, че и индекса на борсата на този бранш върви надолу. Да, материалите за перки поскъпнаха много и конкуренцията в бранша е все по-жесток. Но ако най-евтината енергия от нови мощности има проблем с рентабилността, какво става с другите? Или те се хващат като за сламка, пишейки статии против вятърната енергия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
julian12
преди 1 година
Естествено че има. То е ясно от години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още