IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички вятърни турбини, внесени в Евросъюза през 2021 г., са от Индия или Китай

ЕС е похарчил над 15 млрд. евро за зелени енергийни продукти през миналата година, сочат данни на Евростат

16:20 | 28.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През 2021 г. Европейският съюз е внесъл зелени енергийни продукти - вятърни турбини, соларни панели и биогорива, от трети страни на стойност 15,2 млрд. евро, сочат данните на Евростат. Всички соларни панели, внесени в страни от общността през миналата година, са с произход Индия и Китай.

Износът към трети страни е на стойност 6,5 млрд. евро.

От няколко години насам се наблюдва непрекъснат ръст на покупките на соларни панели и вятърни турбини, е видно от статистиката. Това до голяма степен е свързано с намаляващите цени на тези енергийни съоръжения, както и на ясно заявените зелени цели на общността. През последните две години обаче ръстът при покупките на биогорива от трети страни се забавя.

Графика: Евростат Графика: Евростат

През 2021 г. основната част от вноса на зелени енергийни продукти са соларните панели (11,2 млрд. евро). В същото време износът на соларни панели, произведени в ЕС, е на стойност едва 2 млрд. евро. Основният вносител на соларни панели в страните от общността е Китай (83% от общия внос), а най-големите пазари на европейските производители на съоръженията са САЩ (18%), Сингапур (13%), както и Китай и Великобритания (по 9%).

Дефицит има и при търговията с биогорива - вносът е на стойност от 3,4 млрд. евро, а износът - 1,3 млрд. евро. 41% от вносните биогорива в Европа са от Аржентина, следвана от Великобритания (14%), Китай и Малайзия (по 13%). В същото време Великобритания и САЩ са основните дестинации за европейските производители на биогорива със съответно 47% и 30% от общия износ.

При вятърните турбини обаче тенденцията е обратна  - вносът е за едва 0,6 млрд. евро, докато износът възлиза на 3,3 млрд. евро. Най-големият пазар на европейските производители на турбини е Великобритания, накъдето се насочват 47% от общия износ на турбини. На следващо място са САЩ (14%) и Тайван (10%). Целият внос на турбини в ЕС се държи от Китай (64%) и Индия (35%). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 28.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още