IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на вятърната енергия все още е недостатъчен за въглеродна неутралност

Към края на 2021 година са изградени 831 гигавата вятърни мощности, показва доклад

17:04 | 05.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

2021 година се оказа една от най-добрите за вятърните паркове, но това все още не е достатъчно, за да се постигнат климатичните цели, пише в доклад Световният съвет за вятърна енергия. През миналата година са били инсталирани почти 94 гигавата нови вятърни мощности, сочат данните. Към края на 2021 година в света са изградени общо 837 гигавата вятърни мощности, или увеличение от 12 на сто.

Експертите обаче посочват, че изграждането на нови вятърни паркове трябва да се ускори четири пъти, за да бъдат постигнати целите за въглеродна неутралност до 2050 година, както и недопускане на повишаването на температурите с повече от 1,5°С до края на столетието. 

Данните показват, че водещите пазари - Китай и САЩ, всъщност започват да забавят ръста си. В Китай са изградени почти 31 гигавата вятърни паркове на сушата спрямо около 50 гигавата през 2020 година. В САЩ новите мощности на сушата са 12,7 гигавата, което е с 4,16 гигавата по-малко от предходната година.

В други региони обаче годината е рекордна - в Европа например новите вятърни паркове на сушата се увеличават с 19%, а в Южна Америка - с 27%. Истински бум се наблюдава в Африка и Близкия изток, където вятърните мощности се увеличават със 120 на сто.

По отношение на крайбрежните вятърни турбини 2021 година е рекордна - изградени са 21,1 гигавата нови мощности. Това се дължи основно на усилията на Китай, където са изградени 80% от всички нови крайбрежни турбини. Така Поднебесната империя изпревари Великобритания, която до миналата година беше лидер по отношение на вятърната енергия - в крайбрежни зони и на сушата.

Препоръките в доклада за ускоряване на развитието на вятърната енергия включват намаляване на бюрокрацията пред зелените проекти, както и засилване на публично-частните партньорства в сектора - секторът има нужда от много повече инвестиции, отколкото сегашните нива.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още