IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия трябва да изгражда по шест вятърни турбини дневно до края на 2029 г.

Целите на германското правителство за ВЕИ до 2030 г. са трудно постижими, тъй като преди всичко в страната се строят твърде малко вятърни турбини

12:06 | 11.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Повече от 20 години бяха необходими, за да бъдат инсталирани в Германия наземни вятърни турбини с общ капацитет от 56 гигавата. Само за седем години ще трябва да се инсталира повече от същото количество, а именно 59 гигавата, за да може федералното правителство да постигне целта си за енергия от възобновяеми източници от 115 гигавата до 2030 г.

Това едва ли е осъществимо, както показва анализ на Института за енергийна икономика към Кьолнския университет (EWI), предоставен на Handelsblatt. Очертава се недостиг на електроенергия.

Според EWI от 2023 г. до края на 2029 г. всеки ден ще трябва да се добавят по 5,8 вятърни турбини със среден капацитет от 4,2 мегавата всяка. В това изчисление е включено и евентуалното демонтиране на стари инсталации. Сравнението в исторически план показва колко огромна е задачата: средно между 2010 и 2021 г. на ден са били изграждани около 3,5 вятърни турбини със средна номинална мощност от едва 2,8 мегавата.

Ще спази ли Германия целите си за възобновяема енергия?

За да се постигне целта от 115 гигавата до 2030 г., ще трябва да се инсталират почти 9 гигавата годишно. Дори през предишната година на бум - 2017 г., не е имало толкова висок темп на разширяване. По това време са били инсталирани нови мощности за 5,3 гигавата. 

Без достатъчно зелена електроенергия Германия не само няма да изпълни целите си в областта на климата, но и може да накърни промишлеността. Според проучване на бизнес инициативата Sun & Wind Belt, проведено сред 249 промишлени предприятия и предоставено предварително на Handelsblatt, 70% от тях смятат, че достатъчното количество електроенергия от възобновяеми източници е важен фактор за избора им на инвестиционна дестинация.

Според експерта на EWI Тобиас Шпренгер за осъществяването на плановете за разширяване ще са необходими „големи усилия": „Всички звена - от тръжната процедура до инсталирането на инсталациите - ще трябва да работят гладко и най-вече процедурите за одобрение ще трябва да бъдат значително ускорени“. 

ВЕИ в Германия: Вятърната енергия не бе достатъчно развита през 2022 г.

Керстин Андреа, управляващ директор на Германската асоциация на енергийната и водната индустрия (BDEW), също вижда пречки най-вече в процедурите за планиране и одобрение: „Нуждаем се от нагласа за успех до всеки офис“, казва той. 

Фактът, че нещата не могат да продължат по старому, стана ясен през изтичащата година: в Германия са построени твърде малко вятърни турбини. В предварителните си данни Германската агенция за вятърна енергия отчита максимум 2,5 гигавата новоинсталирани мощности за наземна вятърна енергия.

„Понастоящем експанзията в страната се забавя главно от рязкото покачване на цените на турбините, увеличаването на лихвените проценти по капиталовите инвестиции и проблемите с доставките на отделни компоненти за турбини", казва Юрген Квентин от Fachagentur Wind. Експертът в областта на енергетиката не очаква скоростта на разширяване да се ускори и ситуацията да се подобри чувствително.

Самият план за разширяване на Федералното министерство на икономиката предвижда добавяне на пет гигавата вятърна енергия годишно през 2023 г., осем гигавата през 2024 г. и десет гигавата от 2025 г. Планираните разширявания на фотоволтаиците са също толкова агресивни.

„Германското правителство си е поставило амбициозни цели за разширяване на използването на ВЕИ", казва експертът на EWI Шпренгер: „До 2030 г. темповете на разширяване на вятърната енергия трябва да се увеличат средно около три пъти, а на фотоволтаиците - дори повече от четири пъти“. 

На свой ред темпът на разширяване е необходим за постигането на общата цел: коалицията в Берлин иска да увеличи дела на възобновяемите енергийни източници в потреблението на електроенергия до 80% до 2030 г., въпреки че очаква значително увеличение на годишното потребление на електроенергия до 750 тераватчаса. В перспектива: през 2021 г. това потребление все още бе 569 тераватчаса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 11.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още