IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийната криза в Германия може да ускори прехода към водород

Компанията Kelheim Fibers, доскоро използваща газ за отопление, обсъжда употребата на водород, докато е принудена да премине временно на нафта, за да поддържа работа

20:30 | 29.12.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

От момента, в който износът на руски газ за Германия беше прекъснат за първи път през юни, германската фирма Kelheim Fibers започна да търси алтернативни варианти, за да поддържа производството, пише Ройтерс.

В резултат на това базираната в Бавария компания, чиито влакна се използват във всичко - от пакетчета чай до тампони, ще залага на нафта за отопление вместо газ от средата на януари.

Недостатъкът е, че така компанията ще увеличи въглеродните си емисии и в по-дългосрочен план Kelheim Fibers обмисля преминаване към водород, който е много по-чист източник на енергия, при условие че се произвежда с помощта на възобновяема енергия.

„Искаме да бъдем една от първите големи компании в Бавария, които преминават към водород“, изтъква пред Ройтерс Крейг Баркър, управляващ директор на 87-годишната фирма.

Разходите за енергия представляват над 60%-70% от променливите разходи на компанията, изпреварвайки тези за основната ѝ суровина, добавя Баркър.

Kelheim Fibers е една от многото малки и средни компании, които формират гръбнака на най-голямата икономика в Европа и които се стремят да диверсифицират своя енергиен микс, за да поддържат производството.

Намаляването на доставките на газ от Русия за Германия след нахлуването на Москва в Украйна през февруари принуди Берлин да активира отново или да удължи живота на своите електроцентрали, захранвани с въглища, отдалечавайки се по този начин от навременното изпълнение на целите за ограничаване на емисиите на парникови газове.

Икономистът от ifo Клаус Волрабе обаче изтъква, че кризата в крайна сметка може да доведе до по-екологично производство.

„Разчитането на изкопаеми горива в дългосрочен план... се оказва рискован път. Така че поне в средносрочен план компаниите нямат друг избор, освен да се преориентират“, добавя Волрабе.

Kelheim Fibers, която досега е покривала 85% от енергийните си нужди с газ, води преговори относно вноса на водород с очаквано годишно потребление от около 30 000 тона, като оставките могат да започнат през2025 г., споделя още Баркър.

„Определено се нуждаем от инфраструктура“, посочва той, добавяйки, че ще е необходим тръбопровод, който да се свърже с германската рафинерия Bayernoil със съответното пристанище.

По-рано този месец Министерството на икономиката на Германия одобри изграждането на първата водородна тръбопроводна мрежа в страната. То също така обяви план за действие за подкрепа на малките и средни компании, тъй като преминават към неутрално по отношение на климата производство, включително разширяване на водородната инфраструктура.

Необходими са повече усилия за ускоряване на инвестициите във водород, включително одобрението на Закон за водорода, облекчаване на бюрокрацията, както и бързо регулиране и разширяване на водородния пазар, апелират от Асоциацията на комуналната индустрия BDEW.

„2023 г. трябва да осигури нов тласък за инвестиции във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), водород, работещи с водород газови електроцентрали и енергийни мрежи“, изтъква президентът на BDEW Керстин Андрае.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 29.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: data... И тук е гъдела , големите производствени съоръжения , обикновено имат собствени газови/нафтови/мазут генератори . Така си оползотворяват отпадната топлина и си генерират във всеки момент необходимата им електрическа енергия , не зависят от битовото потребление и стабилността на мрежата ... Целта е избягване на всякакво изгаряне ... Водородът им дава тази гъвкавост ... Налагането на водородни влакове и камиони , ще отвори пътя на промишленото използване на водород . Следи влаковете .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: data... И да и не ... От любопитство следя стъкларските пещи ... В уж незаменимото загряване с природен газ на стопилката , в момента проектират такива с частично електродъгово , постигащи редукция от около 20% на природният газ . В стоманодобива също проектират пещи с частично електродъгово загряване и предполагат редукция на кокса . Масово проектантите на промишлените нагреватели , предлагат решения на изцяло електрически , замествайки газовите горелки ... Да , ще трябва ток , факт ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 1 година
До: zelka007Проблема в случая не е производството на ел. енергия , а производство на топлина за проиводството. За съжаление там изкопаемите горива нямат много алтернативи със своята специична ергоплътност : Висококачествени въглища - 6000 к.кл. за килограм , природен газ - 8000 к.кл за килограм , нафта - 12000 к.кл за килограм . Да може би водорода ще стане алтернатива в бъдеще , но към настоящият момент въглеводородите нямат алтернатива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Електроцентралите изгарящи водород ще са екзотика , поради ниският си КПД , около 33-35% ... Горивните клетки са бъдещето и всичко свързано с тях ... КПД е около 60% и нагоре в зависимост от технологията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още