IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се отрази преходът на ЕС от газ и въглища към водород, вятър и слънце?

Ако отношенията между Европа и Русия се нормализират, това може да забави енергийната трансформация на региона

16:52 | 25.12.22 г. 27
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

След старта на войната на Русия в Украйна светът вече е едно различно място за енергийните пазари. И преди това тези пазари търпяха промени. Особено поради развитието на енергийните политики за намаляване на емисиите на въглероден диоксид (CO2), като сценариите за ценообразуването на електроенергията непрекъснато се изменят.

В резултат на това оценката на развитието на пазара, на активите и договорите, на инвестиционните решения, споразуменията за закупуване на електроенергия (PPA) и бизнес моделите непрекъснато се променят, пишат в анализ за Energy Post Алекс Шмит и Хуанлуолун Джоу от Energy Brainpool, позовавайки се на доклада „Енергийната перспектива на ЕС за 2060 г.“.

Проучването проследява развитието на пазара в няколко сценария за Европейския съюз (ЕС), Норвегия, Швейцария и Великобритания.

Като цяло промените в различните страни от анализа се различават помежду си.

За да могат да се вземат добре обосновани решения, е от съществено значение подробното моделиране на отделните национални пазари и специфичните за всяка страна влияещи фактори, включително анализи на чувствителността.

Различните сценарии за цените на енергията в ЕС. Източник: Energy Brainpool Различните сценарии за цените на енергията в ЕС. Източник: Energy Brainpool

„Основен“ сценарий

В „основния“ сценарий се предполага, че поради сегашното напрежение с Русия Европа ще спре да внася руски газ чрез тръбопроводи най-късно до 2027 г. От 2027 г. нататък цената на природния газ в Европа ще се определя от цената на световния пазар за втечнен природен газ (LNG). В дългосрочен план изкопаемият природен газ ще бъде заменен от синтетични горива и по-специално от зелен водород, смятат Шмит и Джоу.

В тази връзка цената на газ трябва да падне, за да остане конкурентен на другите енергоизточници. Сценарият предполага силно децентрализирана енергийна система в бъдеще със значително разширяване на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), за да се намали общата зависимост на Европа от вноса на изкопаеми горива в средносрочен план. Този процес е съпроводен с нарастване на гъвкавото търсене на електроенергия. В допълнение към нарастващото производство на водород от електролизатори, отоплението ще бъде напълно декарбонизирано до 2060 г. чрез допълнително разширяване на внедряването на термопомпи. До 2060 г. делът на електрическите превозни средства и камиони в Европа ще се увеличи до 95 на сто от пазара.

Сценарий „Напрежение“

Сценарият „Напрежение“ предполага, че сегашното търкане между Русия и Запада ще продължи и ще се засили през следващите години. Следователно Европа ще спре вноса на руски газ възможно най-скоро. След това цената на природния газ ще се основава на цената на световния пазар на LNG. Европейските страни ще се конкурират за доставките на LNG с азиатските пазари. Това ще доведе до високо ниво на цената на природния газ и в средносрочен план. Очаква се рязко увеличение на цените на CO2 в сравнение с Основния сценарий, както за генериране на допълнителни приходи за рефинансиране на държавния дълг, така и за насърчаване на технологичното развитие за приложенията на базата на водорода. В някои страни, например в Германия, сценарият предполага по-бавно разширяване на ВЕИ, отколкото в Основния сценарий, поради недостиг на квалифицирана работна ръка и липса на политическа подкрепа.

Сценарий „Облекчение“

Сценарият „Облекчение“ предполага, че отношенията между Европа и Русия отново ще се нормализират през следващите години. Така вносът на руски газ ще продължи в средносрочен план. Въпреки това в Европа е налице политически натиск за ограничаване на зависимостта от изкопаеми горива от Русия, което ще ограничи впоследствие вноса на руски газ спрямо нивата отпреди войната в Украйна. Освен това целите за разширяване на ВЕИ, приети по време на кризата, ще остават в сила.

Последна актуализация: 16:52 | 25.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

27
rate up comment 1 rate down comment 0
Hahoto2
преди 1 година
До: Скъсана_УшанкаОх преумний влизай в задния двор на мама, от където си изпълзял и медитирай. За вас джен$дърите всичко е ясно, не говорите със суратите си ами с дирниците! Кротко, че ще ви протекат кююлотите!:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 0
Hahoto2
преди 1 година
До: zelka007Виж сега Зелев, стари друже, аз не съм ни Аспарух, ни Божидарка. Както виждаш вече не коментирам тук. Някак компанията на Кухия, Тъпия, Фончо и прочие и препечатаните серопозитивни статии от Блумбърг не ме впечатляват. В ТОЗИ САЙТ НЯМА ГРАМ ОБЕКТИВНА ИСТИНА от няколко години, значи не ме заслужава. Инфото за цените ми е от първа ръка, единствено число. Една централа се управлява от нечетен брой директори по-малко от 3-***, ти си прави сметката! :) Светли празници ти пожелавам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: Alex Silver... рашибозука си гръмна сам тръбите ... :))) ... царе са на ортодоксалните решения !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Hahoto2... Ти що мислиш всички със свободни пари инсталират фотоволтаици и батерии ?! ... Скоро нема да има кой да го крепи регулираният пазар на 260лв за МВтч ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: Hahoto2... Не знам откъде ти е инфото за цените ... АЕЦ-а продава ток от 180лв до към 250лв за МВтч . Мариците продават средно на 350лв за МВтч , а лятото специално държавната продаваше на 680лв за МВтч ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Зеленикакви фантазии на болни мозъци. Затова и европата се докара до състоянието на просяк. Кой и защо гръмна СП-1 и СП-2? За да помогне на европата? По-бързо да падне в "зеления" киреч? Щели да преминат на водород. Ако беше като азота във въздуха, бива. Ама не е. За производството му е нужна енергия. Болните мозъци пак ще зафъфлят за лунни фотки и ветрени мелници, щото с толкова акъл толкова. Жалка история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 4
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Hahoto2 Не гавари глупасти, слабоум, цени за ток из АЕЦ не включва сохранение на отработено гориво, а знаеш ли сколька струва ето? Не знаеш. А цена на ток из ТЕЦ без стоимост на квоти. Свят движи се напред,а не назад. Иначе още да сме на каруци, как тебя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 3
Hahoto2
преди 1 година
До: zelka007 Слушай сега зелений приятелю. Цената на тока от маришките централи е 45-50 евро с печалбата, а на АЕЦ Козлодуй 25 евро. Първото от кал и го.вна се прави електричество, а второто отдавна се е изплатило. Говорим за евтина, базова и постоянна електроенергия, не като твоите измислени, но рекламиране ВЕИ. Та и на баба от зеления родов канал да вадиш стъкмистики и от девет кладенеца или някой малък гърцки остров да си насосваш, това са най-обикновени шитни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: Hahoto2... а това е новозеландският пазар на електричество , доминиран от ВЕИ , верно че са почивни дни , но все пак , цената е добра , нали ?! ... https://app.em6.co.nz/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: Hahoto2... Добре де , що четеш и ти некомпетентни журналисти да те питам ?! Влез и виж цените на тока за GB в борсата , имат и хистори за няколко дена назад по часове за изтъргувани обеми и на какви цени са били сделките , иначе имат средна цена за ден . За 20-21 средната цена е била 139 паунда ... :))) ... Тва са журналистически бомбастики , дето да отклоняват колебаещите се в правата вяра ... :))) ... https://***.epexspot.com/en/market-data?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още