IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се отрази преходът на ЕС от газ и въглища към водород, вятър и слънце?

Ако отношенията между Европа и Русия се нормализират, това може да забави енергийната трансформация на региона

16:52 | 25.12.22 г. 27
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Развитие на средните цени на електроенергията

Кои фактори определят развитието на средните, непретеглени цени на базовото натоварване между 2023 г. и 2050 г.? От особено значение са цените на суровините и CO2, както и разширяването на употребата и производството на възобновяема енергия.

През следващите години цените на електроенергията ще се формират от текущото високо ценово ниво на фючърсните пазари. От 2030 г. нататък нарастващите цени на CO2 и увеличаващото се търсене на електроенергия ще имат все по-голям ефект върху цените на електроенергията. Въпреки това растящия дял на вятърните и фотоволтаични паркове постепенно ще ограничат това влияние.

По този начин се увеличава броят на часовете с ниски или дори отрицателни цени на електроенергията. В резултат на това реалните цени на електроенергията почти няма да се променят между 2030 г. и 2060 г., но ще останат на ниво от около 76 евро за мегаватчас.

В сравнение с последното издание на Energy Outlook на ЕС, публикуван през април 2022 г., средните цени на електроенергията между 2030 г. и 2050 г. нарастват леко. Въпреки че увеличението на цените на суровините по-специално води до по-високи цени на електроенергията между 2030 г. и 2035 г., разширяването на капацитета на вятърните и фотоволтаичните мощности ще доведе до по-ниски цени в много страни след 2040 г.

Забелязват се големи различния между отделните европейски страни. На фона на прогнозите за цените на суровините, страните с нисък дял на ВЕИ ще се сблъскат с по-голямо увеличение на цените на електроенергията.

Ако се разгледат цените на електроенергията на месечна база, може да се види сезонността и волатилността на пазара на електроенергия. За зимата анализите показват покачване на цените поради температурната чувствителност на търсенето на електроенергия. Обратно, цените на електроенергията обикновено са значително по-ниски през лятото. Нарастващият дял на производството на слънчева енергия засилва този ефект.

Увеличаване на волатилността на цените в детайли

В Основния сценарий много фактори водят до значително увеличение на ценовата волатилност. От една страна, производствените разходи на електроцентралите, работещи с изкопаеми горива, се увеличават поради нарастващите цени на природния газ и CO2. От друга страна, разширяването на променливите ВЕИ оказва понижаващ ценови ефект. В резултат на това екстремните цени ще се появяват по-често и ще станат нормална част от структурата на цената на електроенергията на пазарен сегмент „ден напред“.

Перспективи за новия сценарий GoHydrogen

Европейската зелена сделка поставя амбициозната цел ЕС да стане първият въглеродно неутрален континент до 2050 г. В хода на актуализирането на сценария през настоящето тримесечие на 2022 г. експертите на Energy Brainpool разработиха нов сценарий GoHydrogen в съответствие с тази цел . Той очертава възможен път на развитие на европейското енергийно снабдяване за реализиране на визията с използването на водородни технологии.

За тази цел е извършен секторен анализ на потреблението, за да се определи потенциалът за използване на зелен водород в индустриалния, транспортния и строителния сектор.

Анализът на потреблението идентифицира по-специално бъдещата употреба на зелен водород за следните приложения:

Транспортен сектор:

- Разпространение на технологии с горивни клетки в областите на пътническия и товарния транспорт.

Строителен сектор:

- Заместване на природния газ с водород при осигуряване на топла вода и отопление за домакинствата.

Индустриален сектор:

- При производството на стомана, базираният на водород процес на директна редукция замества процесите в доменната пещ;         

- Заместване на петрола и природния газ с водород/метанол в химическата промишленост.

Полученото потребление на водород ще се покрива главно от производството на водород с помощта на електролизатори. По-конкретно, електролизаторите се захранват изключително от електричество, генерирано от възобновяеми източници чрез инсталации, разположени в цяла Европа през 2050 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 25.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

27
rate up comment 1 rate down comment 0
Hahoto2
преди 1 година
До: Скъсана_УшанкаОх преумний влизай в задния двор на мама, от където си изпълзял и медитирай. За вас джен$дърите всичко е ясно, не говорите със суратите си ами с дирниците! Кротко, че ще ви протекат кююлотите!:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 0
Hahoto2
преди 1 година
До: zelka007Виж сега Зелев, стари друже, аз не съм ни Аспарух, ни Божидарка. Както виждаш вече не коментирам тук. Някак компанията на Кухия, Тъпия, Фончо и прочие и препечатаните серопозитивни статии от Блумбърг не ме впечатляват. В ТОЗИ САЙТ НЯМА ГРАМ ОБЕКТИВНА ИСТИНА от няколко години, значи не ме заслужава. Инфото за цените ми е от първа ръка, единствено число. Една централа се управлява от нечетен брой директори по-малко от 3-***, ти си прави сметката! :) Светли празници ти пожелавам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: Alex Silver... рашибозука си гръмна сам тръбите ... :))) ... царе са на ортодоксалните решения !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Hahoto2... Ти що мислиш всички със свободни пари инсталират фотоволтаици и батерии ?! ... Скоро нема да има кой да го крепи регулираният пазар на 260лв за МВтч ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: Hahoto2... Не знам откъде ти е инфото за цените ... АЕЦ-а продава ток от 180лв до към 250лв за МВтч . Мариците продават средно на 350лв за МВтч , а лятото специално държавната продаваше на 680лв за МВтч ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Зеленикакви фантазии на болни мозъци. Затова и европата се докара до състоянието на просяк. Кой и защо гръмна СП-1 и СП-2? За да помогне на европата? По-бързо да падне в "зеления" киреч? Щели да преминат на водород. Ако беше като азота във въздуха, бива. Ама не е. За производството му е нужна енергия. Болните мозъци пак ще зафъфлят за лунни фотки и ветрени мелници, щото с толкова акъл толкова. Жалка история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 4
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Hahoto2 Не гавари глупасти, слабоум, цени за ток из АЕЦ не включва сохранение на отработено гориво, а знаеш ли сколька струва ето? Не знаеш. А цена на ток из ТЕЦ без стоимост на квоти. Свят движи се напред,а не назад. Иначе още да сме на каруци, как тебя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 3
Hahoto2
преди 1 година
До: zelka007 Слушай сега зелений приятелю. Цената на тока от маришките централи е 45-50 евро с печалбата, а на АЕЦ Козлодуй 25 евро. Първото от кал и го.вна се прави електричество, а второто отдавна се е изплатило. Говорим за евтина, базова и постоянна електроенергия, не като твоите измислени, но рекламиране ВЕИ. Та и на баба от зеления родов канал да вадиш стъкмистики и от девет кладенеца или някой малък гърцки остров да си насосваш, това са най-обикновени шитни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: Hahoto2... а това е новозеландският пазар на електричество , доминиран от ВЕИ , верно че са почивни дни , но все пак , цената е добра , нали ?! ... https://app.em6.co.nz/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: Hahoto2... Добре де , що четеш и ти некомпетентни журналисти да те питам ?! Влез и виж цените на тока за GB в борсата , имат и хистори за няколко дена назад по часове за изтъргувани обеми и на какви цени са били сделките , иначе имат средна цена за ден . За 20-21 средната цена е била 139 паунда ... :))) ... Тва са журналистически бомбастики , дето да отклоняват колебаещите се в правата вяра ... :))) ... https://***.epexspot.com/en/market-data?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още