IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия залага на неочакваните печалби на комуналните фирми за своите енергийни субсидии

Новата политика трябва да влезе в сила от януари

21:40 | 01.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германското правителство планира да набере средства за финансиране на субсидията за компенсиране на високите цени на електроенергията като обложи с данък неочакваната печалба на компаниите за комунални услуги въпреки правната несигурност относно предложението, съобщава Bloomberg, цитирайки правителствен документ.

Парите, които Берлин ще набере със задна дата от септември 2022 г., ще бъдат използвани за финансиране на субсидии за електроенергия за компании и домакинства като част от политиката, която ще влезе в сила от януари. От изтекъл по-рано проектодокумент става ясно, че правителството е планирало да започне да облага тези печалби от март, което според няколко експерти налагането на такъв данък по това време би било противоконституционно.

В съответствие с разпоредбите на Европейския съюз (ЕС) правителството на Германия ще ограничи събирането на неочаквани печалби до 90%, а на производителите на енергия ще бъде разрешено да задържат останалото, за да насърчат бъдещи инвестиции. По отношение на домакинствата, 80% от потреблението на електроенергия, въз основа на миналогодишните нива на потребление, ще се таксуват по 40 евроцента на киловатчас, колкото е субсидията за газ. За индустриалните потребители цената на 70% от потреблението на електроенергия ще бъде ограничено до 13 цента за киловатчас.

В допълнение към неочакваните печалби, субсидиите за електроенергия ще бъдат финансирани от германския Фонд за икономика и стабилизация на стойност 200 млрд. евро, който беше създаден, за да смекчи въздействието от пандемията от Covid-19. Около 30 млрд. евро от фонда са предназначени за намеса на пазара на енергия. Според правителствения документ точните разходи ще се определят отчасти от пазарните цени.

По-рано във вторник стана ясно, че бизнесът в Германия е намалил потреблението на природен газ заради високите цени и ограничените доставки. Според анализатори от Центъра за устойчивост към Института "Херти" в Берлин ограниченото потребление е предпоставка за успешно справяне с енергийната криза, обхванала Европа.

Домакинствата пък са спестили 36% от потреблението на газ през септември, а през март потреблението се сви с 10 на сто, припомнят още анализаторите. Не е ясно обаче дали битовите потребители, от които половината се отопляват с природен газ, ще продължат да държат термостатите си на ниска температура и през зимните месеци.

Германските власти подготвиха и механизъм за ограничаване на цената на газа, който да помогне на потребителите през отоплителния сезон и да задържи компаниите в страната. По данни на портала Check24, цитирани от Ройтерс, бита плаща над 2 пъти повече за природен газ, спрямо преди началото на войната в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още