IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия е готова да подкрепи Uniper с 60 млрд. евро при най-лошия сценарий

Финансовото състояние на Uniper се влошава с очаквана коригирана нетна загуба от 3,2 млрд. евро за първите девет месеца на годината

21:50 | 26.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германия се подготвя за най-лошия сценарий, при който ще трябва да удвои своята финансова помощ за Uniper SE, най-големият доставчик на природен газ в страната, до 60 млрд. евро, съобщава Bloomberg.

Финансовото състояние на Uniper се влошава с очаквана коригирана нетна загуба от 3,2 млрд. евро за първите девет месеца на годината, тъй като купува по-скъп газ на едро, за да изпълни договорите за доставка, след като Москва спря притока по-рано.

Прогнозата предполага, че цените на газа ще останат на високите нива, наблюдавано през летните месеци. Газовите цени се понижиха през последните седмици, но се очаква отново да скочат, когато търсенето на отопление нарасне през зимата.

Uniper спешно се нуждае от пари, за да финансира замяната на своите договори за доставка със стотици местни комунални услуги.

Към момента се очаква Uniper ще получи около 31 млрд. евро от държавата чрез помощен пакет в размер на 200 млрд. евро. Подкрепата предвижда пълната национализация на предприятието до края на годината. Ако законът бъде потвърден от германския Сенат в петък, средствата могат да бъдат преведени още следващата седмица, информират източници, запознати с преговорите.

Германският заместник-министър на финансите Флориан Тонкар каза, че правителството ще гарантира, че Uniper ще може да работи и да получи необходимото финансиране.

„Uniper е ключова компания за доставките на газ в Германия, в противен случай не бихме направили толкова големи залози“, добави още той в интервю за Bloomberg. Тонкар не коментира размера на потенциалната допълнителна помощ.

Говорител на Министерството на икономиката и Uniper отказаха да потвърдят цифрата.

Анализаторът на Bloomberg Intelligence Патрисио Алварес заяви, че 60 млрд. евро биха били възможни само в случай на изключително високи цени на газа от около 200 евро за поне две години.

Германия сега плаща за своята предишна зависимост от руските енергоносители. Москва доставяше повече от 50% от доставките на газ за страната преди президентът Владимир Путин да обяви инвазията в Украйна.

Национализирането на Uniper е най-мащабната стъпка на Германия до момента за защита на страната от евентуални прекъсвания на електрозахранването тази зима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още