IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ifo: Германия се е насочила към рецесия

Икономиката на страната ще се свие с 0,6% през последното тримесечие, прогнозират от института

14:15 | 25.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германия се е насочила към рецесия, като икономиката на страната ще се свие с 0,6% през четвъртото тримесечие на 2022 г. Това прогнозират от икономическия институт Ifo, пише Ройтерс.

Според доклад, публикуван във вторник, индексът на бизнес климата на Ifo за Германия е намалял от 84,4 пункта през септември до 84,3 пункта през октомври - индикатор, че мрачните настроения продължават да са преобладаващи в страната. Въпреки че очакванията на компаниите са се подобрили леко, опасенията за предстоящите месеци са продължили да им натежават.

"Германската икономика е изправена пред трудна зима", коментира Клеменс Фюст, президент на института.

Бизнес климатът в сектора на услугите се е подобрил леко, като доставчиците на услуги са били по-малко песимистично настроени за предстоящите месеци. В търговията индексът е записал ръст благодарение на подобрените оценки на сегашната ситуация. "Очакванията обаче остават значително мрачни", добавя Фюст.

Данните на друг институт от миналата седмица показаха, че нагласите сред германските инвеститори неочаквано са се подобрили през октомври, отбелязвайки скромно повишение, дори след като текущата икономическа ситуация бе оценена като леко влошена спрямо предходния месец.

Индексът на икономическите нагласи на ZEW се е покачил леко от минус 61,9 пункта през септември до минус 59,2 пункта през октомври, представяйки се по-добре от прогнозите на анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 25.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още