IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия удължава живота на трите си действащи атомни централи

Решението на канцлера Олаф Шолц е в противоречие с позицията на Зелените, които са партньор в коалиционното му правителство

21:49 | 17.10.22 г. 1
Решението на Шолц може да предизвика напрежение в управляващата коалиция. Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg
Решението на Шолц може да предизвика напрежение в управляващата коалиция. Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Германският канцлер Олаф Шолц нареди удължаване на живота на трите действащи атомни централи в страната до средата на април 2023 г. – рязък обрат спрямо по-ранно решение на министъра на икономиката Роберт Хабек, докато страната се бори с безпрецедентна енергийна криза, пише Bloomberg.

Решението на Шолц, което беше обявено късно в понеделник след ден на спекулации, трябва да сложи край на спор между двамата му коалиционни партньори – зелените и либералите. Докато Зелените на Хабек идеологически се противопоставят на ядрената енергия, подкрепящите бизнеса Свободни демократи начело с финансовия министър Кристиан Линднер твърдят, че Германия трябва да използва всичките си налични мощности, за да се справи с кризата.

Хабек, който отговаря и за енергията в кабинета, първоначално планираше само две от оставащите три централи да работят най-късно до април – Isar 2 на EON и Neckarwestheim 2 на EnBW, които се намират в Южна Германия. Линднер настояваше и трите да работят до 2024 г., включително централа в Емсланд в северната провинция Долна Саксония, оперирана от RWE.

„В жизненоважен интерес на нашата страна и нейната икономика е да запазим всичките си мощности за производство на ток тази зима. Канцлерът сега предостави яснота“, съобщи Линднер в комюнике.

Хабек и ръководството на Зелените не са коментирали съобщението. На конгрес на партията миналия уикенд Зелените отново гласуваха срещу удължаването на ядрената енергия.

Германия се съгласи да се откаже от ядрената енергия след инцидента във Фукушима през 2011 г., но правителството на Шолц беше подложено на нарастващ натиск да осигури алтернативни източници на енергия, които не използват скъп природен газ.

Макар че газохранилищата в Германия са пълни на над 95%, електроенергийният мрежов оператор предупреждава, че това може да не е достатъчно, за да се справи с търсенето през зимата. Четирите електропреносни оператора в страната също призоваха и трите централи да продължат да работят до пролетта, за да се смекчи енергийната криза в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Един Българин
преди 1 година
Да пуснат и спряни реактори...не е нормално да си толкова зависим от внос и да повличаш целия ЕС заради свързаността на системите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още