IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атомните централи в Европа - като цяло сигурни, но с някои пропуски

До началото на 2013 година откритите нередности трябва да бъдат отстранени, поиска ЕК

18:20 | 04.10.12 г. 3
<p>
	Еврокомисар Гюнтер Йотингер.<em> Снимка: ЕК</em></p>

Еврокомисар Гюнтер Йотингер. Снимка: ЕК

Стандартите за безопасност на атомните електроцентрали в Европа са високи, но не навсякъде се спазват препоръките на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) или се прилагат добрите международни практики в областта.

Това е записано в доклада, с който Европейската комисия представи резултатите от стрес-тестовете на атомните централи в Европа.

Проверките започнаха през лятото на миналата година след аварията в японската АЕЦ "Фукушима". В резултат от този инцидент Япония официално се отказа от ядрената енергетика.

В тестовете са включени и двата работещи реактора в АЕЦ „Козлодуй“.

ЕК припомня, че е проучена устойчивостта на ядрените централи на природни катаклизми и възможността за безопасно спиране на дейността при появата на необичайна ситуация. Освен природните бедствия, допълнително е направена оценка и на евентуални проблеми, предизвикани от човешка намеса, като например самолетна катастрофа, терористичен акт или техническа неизправност.

"Данните от проверката ни карат да обмислим законодателни мерки за по нататъшното подобряване на сигурността на централите", коментира комисарят по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер, който представи доклада.

„Изпитанията бяха сериозни и са успешни. Като цяло положението е удовлетворително, но няма място за самодоволство“, допълни той и посочи, че тези тестове са показали къде има добро управление и къде е необходимо да бъдат направени още усилия за подобряването на безопасността на централите.

В доклада са посочени и някои пропуски, допуснати от европейските централи. Например за 54 реактора не се прилагат новите стандарти за изчисляване на риска от земетресение, а за 62 – за риск от наводнения.

Проверени са общо 145 реактора. Новите стандарти препоръчват изчисляването на риска да бъде базирано на период от 10 хил. години, а не на по-кратки срокове, които са използвани в много от случаите.

Освен това при 121 реактора няма сложени уреди, следящи сеизмичната активност. Изискването на ЕК в този случай е да бъдат монтирани подобни уреди.

При 32 от проверените реактори липсва система за контролирано изпускане от херметичната обвивка, което да позволи безопасно снижаване на налягането в херметичната обвивка на реактора в случай на авария.

На базата на тези стрес-тестове са изготвени и препоръки към отделните централи. Националните органи ще трябва да изготвят графика за изпълнението им до края на 2012 година. В началото на 2013 година пък ще има партньорски проверки дали се изпълняват.

Що се отнася до АЕЦ “Козлодуй”, от Еврокомисията посочват, че разполагат с ограничена информация за предприетите действия за подобряването на безопасността на централата след ядрената катастрофа в Япония.

Докладът, който е бил представен в Брюксел, обхваща най-вече съществуващите характеристики на централата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Румен, в живота пропуснати ползи няма! Един проект колкото повече го размотаваш , толкова по скъп става за инвеститора. А кой и защо ни спря проекта и с каква цел си отговори сам! А отговорите са толкова много.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
rumen221
преди 11 години
ГАДОСТ...- ЗАЩО ИНФОРМАЦИЯТА ЗА ЯДРЕНАТА БЕЗОПАСНОСТ В ЕВРОПА Е "СКОПЕНА"...?- ЗАЩОТО 5 И 6-ти БЛОКОВЕ СА В "ТОП-10" НА РЕАКТОРИТЕ В ЕВРОПА... И ЗАТОВА НИ СПИРАТ ПАРИТЕ ЗА ЯДРЕНА БЕЗОПАСНОСТ...!!!- ЗАЩОТО 3 И 4-ти БЛОКОВЕ В КОЗЛОДУЙ СА В "ТОП-30" ПО БЕЗОПАСНОСТ...- ЗАЩОТО ДОРИ И СПРЕНИТЕ 1 и 2-ри БЛОКОВЕ В КОЗЛОДУЙ СА В "ТОП 50"...И НАКРАЯ...:- ЗАЩОТО 1 и 2-ри БЛОКОВЕ В АЕЦ-БЕЛЕНЕ СА НЕДОСТИЖИМО БЕЗОПАСНИ, СПРЯМО ВСИЧКИ РЕАКТОРИ В ЕВРОПА...!!!- ДА МОЖЕШ ДА ИМАШ НЕЩО КОЕТО Е НАЙ-ДОБРОТО В ЕВРОПА И... ДА СПРЕШ СТРОЕЖА ИМ Е... ГАДОСТ И ПОДЛОСТ СПРЯМО ВСИЧКИ БЪЛГАРИ...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
Добре би било тук, в статията, да се впише кои, аджеба, реактори са 100% изрядни и на кои какво липсва. Или това авторът ни го спестява, за да не изложи Великия Запад пред тъпите източноевропейци ? Намирисва ми на недостатъчно самоуважение нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още