IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ засилват контрола над АЕЦ

Операторите трябва да имат повече оборудване за безопасност за спасителите в спешни случаи

19:58 | 10.03.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Атомна централа в Небраска. Снимка: Ройтерс</p>

Атомна централа в Небраска. Снимка: Ройтерс

Два дни преди годишнината от ядрената катастрофа във Фукушима САЩ приеха по-строги разпоредби за спешно реагиране при атомните електроцентрали, предаде Ройтерс.

Ядреният регулаторен орган задължи в петък всички оператори на реактори да разполагат с достатъчно оборудване за безопасност и да защитават адекватно реакторите.

По този начин трябва да се гарантира, че в случай на авария и други извънредни ситуации във всяка част на реакторите работниците бъдат защитени бързо и добре.

Освен това операторите бяха подканени да подобрят вентилационните системи и да контролират по-засилено нивото на водата в охладителните системи.

Срокът за прилагане на новите разпоредби за спешна помощ от операторите на комунални услуги е до края на 2016 г.

Много компании обаче вече са подобрили своите мерки за сигурност след ядрената катастрофа във Фукушима.

Произшествието бе предизвикано преди една година от земетресение и последващо цунами.

В края на февруари стана ясно, че САЩ ще строят атомни реактори за пръв път от 34 години насам. Щатската Комисия за ядрено регулиране е издала разрешение за изграждането на два нови блока на територията на съществуваща и в момента АЕЦ. Такова решение се взима за пръв път от 1978 г. насам, предаде Ройтерс. Инвестицията ще бъде около 14 млрд. долара, а изпълнител на строежа ще бъде базираната в Атланта компания Southern Co.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Ето, американската страна разбира, че средствата, инвестирани в АЕЦ, няма да са просто разход, а вливане в /местната/ индустрия, което създава работни места, приходи, търсене и предлагане и се мултиплицира. Те разбират, че такива пари не просто изтичат от икономиката, а се вливат в нея. Излиза, че, дори и при такава инвестиция, цената на енергията, и в момента, по-ниска от тази у нас, ще продължи да бъде достъпна. - Да сте забелязали поне частично разбиране за това у нашите управляващи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още