IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще прави допълнителни тестове за устойчивост на ядрените централи

Енергийният еврокомисар не е доволен от резултатите за издръжливост на АЕЦ при падане на самолет и въздушни терористични атаки

22:08 | 08.05.12 г.
ЕС ще прави допълнителни тестове за устойчивост на ядрените централи

 

                                                                                              От Никола Димитров

Публикуването на заключенията от изпитанията за сигурност на европейските атомни централи, които бяха направени след ядрената катастрофа във “Фукушима”, се отлага с няколко месеца.

Пред депутатите от Европейския парламент еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер съобщи, че иска да се тества и издръжливостта на реакторите при други инциденти, като например въздушен терористичен акт или авария на самолет.

"Искам подробно становище, описващо последствията от разбиването на самолет върху ядрена централа. Няма да вземам прибързани решения", коментира Йотингер.

Изпитанието за издръжливост при директно попадение на самолет върху реакторите беше включено в първоначалното задание на проверката, но според комисар Йотингер получените заключения не са достатъчно обстойни и не позволяват да се вземе отговорно решение.

Първоначалните намерения на Брюксел бяха стрес тестовете на ядрените централи да приключат до юни, но сега докладът може да се очаква най-рано през септември.

Европейските експерти смятат да посетят повторно някои централи и да проверят как те се справят с препоръките, които бяха отправени на предишни етапи на инспекцията.

Европейските власти планираха да бъдат проверени всичките 147 ядрени реактора на територията на ЕС, но инспекция преминаха около 90 от тях.

Специалисти посетиха поне по един реактор във всяка от 15-те държави от Еврообщността с ядрени централи, както и обекти в Украйна и Швейцария, които приеха да бъдат проверени от ЕС.

Още новини от Европейския съюз четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още