IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нагласите сред германските инвеститори неочаквано се подобриха, но перспективите остават мрачни

Вероятността от спад на БВП през следващата половин година нарасна, смята президентът на института ZEW

14:56 | 18.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нагласите сред германските инвеститори неочаквано са се подобрили през октомври, отбелязвайки леко повишение, дори след като текущата икономическа ситуация бе оценена като леко влошена спрямо предходния месец, показват данните на института за икономически проучвания ZEW, цитирани от Ройтерс.

Индексът на икономическите нагласи се е покачил леко от минус 61,9 пункта през септември до минус 59,2 пункта през октомври, представяйки се все пак по-добре от прогнозите на анализаторите, анкетирани от медията, за резултат от минуст 65,7 пункта.

За сметка на това индексът за текущите икономически условия е намалял с 11,7 пункта до минус 72,2 пункта през текущия месец.

"Вероятността брутният вътрешен продукт (БВП) да запише спад в хода на следващите шест месеца също нарасна значително", каза президентът на ZEW Ахим Вамбах. "Като цяло икономическите перспективи отново се влошиха", допълни Вамбах.

Очакванията са през следващата година германската икономика да изпадне в рецесия. От германското икономическо министерство прогнозират спад на брутния вътрешен продукт (БВП) от 0,4% през 2023 г., когато поскъпващите енергоносители ще ограничат промишленото производство и ще свият потреблението. Икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакват малко по-голям спад от 0,5% през 2023 г., който ще повлече с 0,1% надолу икономиката на еврозоната. Ако прогнозите се сбъднат, това ще е третата рецесия за страната от финансовата криза от 2008 г. насам.

Предизвикателство за Германия е и двуцифрената инфлация, предизвикана от поскъпването на енергията. През септември потребителската инфлация е останала над равнището от 7% за седми пореден месец, равнявайки се на 10%. За сравнение - през август показателят беше на ниво от 7,9%.

Скорошно проучване показа, че настоящата криза е принудила всяко второ предприятие в Германия да се откаже от планирани инвестиции, а 39% от компаниите дори е трябвало да се оттеглят напълно от определени пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 18.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още