IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийната криза в Европа може да предизвика трета рецесия в Германия за последните 14 години

Инфлацията в страната ще достигне 8% през тази година, прогнозират от германското икономическо министерство

17:04 | 12.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Енергийната криза в Европа вероятно ще предизвика свиване на германската икономика през следващата година, което ще е третото от финансовата криза от 2008 г. насам, сочат обновените правителствени прогнози, цитирани от Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия ще запише спад от 0,4% през 2023 г., когато поскъпващите енергоносители ще ограничат промишленото производство и ще свият потреблението, прогнозират от германското икономическо министерство. За сравнение - в края на април прогнозите бяха за повишение от 2,5%. Ведомството ревизира в посока надолу и прогнозите си за тази година от ръст от 2,2% до 1,4%.

"Това са сериозни времена", каза икономическият министър Роберт Хабек в свой коментар, изпратен по имейл. "Преминаваме през тежка енергийна криза, която все повече преминава в икономическа и социална криза", смята Хабек.

Германия, която е особено уязвима от енергийни шокове вследствие на силната си зависимост от руски внос на горива, последно премина през икономически спад през 2020 г., предизвикан от пандемията от коронвирус. Преди това икономиката на страната се сви през 2009 г. заради тогавашната финансова криза.

Ведомството на Хабек публикува и обновени прогнози за инфлацията, която се очакват да достигне 8% през тази година и 7% догодина. Предходните очаквания бяха за ръст от 6,1% през тази и 2,8% през следващата година. Икономиката ще се върне към растежа през 2024 г. с повишение от 2,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 12.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още