IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия планира еднократна помощ за бизнеса и бита заради скъпия газ

Подкрепата ще бъде в размер на месечната сметка, а мярката ще се финансира от плана за 200 млрд. евро за борба с енергийната криза

09:58 | 10.10.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германия вероятно ще раздаде еднократна помощ на битовите потребители и бизнеса в размер на месечната сметка за газ, пише Ройтерс, като се позовава на документ, изготвен от комисията, натоварена да проучи как Берлин да се справи с растящите енергийни сметки. Източници на агенцията коментират още, че вероятно ценови таван на газа ще бъде поставен през март или април 2023 г.

Отделна схема се изготвя за големите индустриални потребители, допълват още запознати с работата на комисията.

Следващата стъпка, ако кризата продължава, е държавата да субсидира между 60 и 80% от цената на базово потребление на газа - с около 12-14 евроцента за киловатчас. Останалите количества ще бъдат заплащани по пазарни цени от потребителите.

Ако бъде потвърдена тази схема, тя ще получи финансиране от програмата на стойност 200 млрд. евро, която правителството на Олаф Шолц анонсира в края на септември. Целта ѝ е да смекчи негативните ефекти от скъпите енергоизточници в най-голямата европейска икономика.

Очакванията са предложението на комисията да бъдат представени по-късно днес (10 октомври). От Министерството на икономиката коментират, че все още нямат финален вариант на разработката, допълва още Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 10.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още