IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчаяните европейци се връщат към най-старото гориво за отопление в света

Цената на пелетите почти се е удвоила във Франция, а Унгария забрани износа им

18:29 | 09.10.22 г. 9
Дървата за огрев вече бяха използвани от над 40 млн. души в Европа. Снимка: Bloomberg LP
Дървата за огрев вече бяха използвани от над 40 млн. души в Европа. Снимка: Bloomberg LP

Недалеч от летище „Темпелхоф“ в Берлин Петер Енгелке поставя нова охранителна порта в склада си заради опасения, че отчаяни хора ще отмъкнат запасите му. Скъпоценният актив в опасност са дърва за огрев, пише Bloomberg.

Действията на Енгелке отразяват нарастващо безпокойство в Европа в момент, когато континентът се готви за недостиг на енергия и възможен режим на тока тази зима. Явният саботаж на газопровода „Северен поток“ е в унисон с критичната позиция в последно време на региона, докато Русия намалява доставки на фона на безизходицата с войната в Украйна.

На среща на върха в Прага в петък лидерите на ЕС не постигнаха съгласие за таван върху цената на газа на фона на притеснения, че подобен ход може да застраши доставките за региона. 70% от отоплението в Европа идват от природен газ и ток, а на фона на драстичното свиване на руските доставки дървата, използвани вече от около 40 млн. души за отопление, се превръщат в търсена стока. Петер Енгелке стои до куп пелети в склада на компанията си в Берлин. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Петер Енгелке стои до куп пелети в склада на компанията си в Берлин. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Цените на пелетите почти са се удвоили до 600 евро за тон във Франция и има признаци за паническо купуване на най-основното гориво в света. Унгария дори стигна до там, че забрани износа на пелети, а Румъния наложи таван върху дървата за огрев за шест месеца. В същото време доставките на печки на дърва отнемат няколко месеца.

Наред с безпокойството от недостиг енергийната криза засилва ръста на разходите за живот, като инфлацията в еврозоната достигна двуцифрено число за първи път в историята си през септември. Затруднените домакинства в региона все повече трябва да избират между отоплението и други основни нужди.

„Връщаме се към старите дни, когато хората не са отоплявали цялата къща“, коментира Ник Снел, управляващ директор в британската компания за търговия на едро с дърва за огрев Certainly Wood. „Те сядали около огъня и използвали топлината от печката или открития огън и отивали в леглото. Това ще се случва много често тази зима“, допълва той.

Тенденцията довела до бум в търсенето за Gabriel Kakelugnar, производител на луксозни кахлени печки, струващи средно 86 хил. шведски крони (7700 долара). Печките могат да поддържат стаята отоплена 24 часа благодарение на сложната си конструкция, използваща различни канали, които запазват и разпределят топлината.

„По време на пандемията хората започнаха да инвестират повече в домовете си. Сега това, разбира се, ескалира“, казва Йеспер Свенсон, собственик и управляващ директор на компанията, която се намира на по-малко от един час път с кола от най-големия ядрен реактор в Швеция.

Поръчките нараснали над четири пъти, а клиентите сега трябва да чакат до март за доставка спрямо едва четири седмици преди една година.

За много европейци от ключово значение е да направят всичко необходимо, за да останат на топло в идните месеци. Това притеснение става още по-неотложно с наближаването на зимния мраз и отчаяното търсене на отопление може да създаде здравни и екологични проблеми.

„Притеснени сме, че хората ще горят каквото им попадне“, казва Роджър Седин, ръководител на отдела за качество на въздуха в Шведската агенция за опазване на околната среда. Той предупреждава за рисковете от лоша вентилация и опитите за горене на мокри дърва за огрев. „Виждаме много високи нива на замърсяване, когато хора горят дърва, без да знаят как да го направят правилно“, допълва Седин.

Вредни частици може да попаднат дълбоко в белите дробове и да предизвикат сърдечен удар, инсулт и астма, отбелязва той и допълва, че рискът е особено голям в градските райони.

„Трябва да помислите и за съседите си“, казва Седин.

Неопитността е видима и в Германия, където асоциацията на коминочистачите в страната трябва да отговоря на порой от заявки за свързване на нови и стари печки, а клиентите питат дали могат да горят конска тор и други съмнителни горива.

Във Франция Фредерик Коарие, главен изпълнителен директор на компанията Poujoulat, която прави димоотводи и произвежда дърва за гориво, казва, че някои клиенти са купили два тона пелети, докато обикновено един тон е достатъчен за отоплението на един дом за година.

„Хората търсят отчаяно дърва и купуват повече от обикновено“, коментира Тронд Фьортофт, основател и главен изпълнителен директор на норвежката компания за продажба на дърва Kortreist Ved. „Това обикновено се случва, когато започне да застудява. Някой казва: о, трябва да поръчаме малко дърва. Тази година това започна през юни“, приблизително когато Русия намали газовите доставки, допълва Фьортофт. Пелети се натоварнат на конвейер в склада на Hans Engelke Energie. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Пелети се натоварнат на конвейер в склада на Hans Engelke Energie. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

В Берлин кризата носи тежки спомени за опустошението след Втората световна война. Заради недостига на гориво местни жители са отрязали почти всички дървета в централния парк Тиергартен за отопление.

Макар че жителите на Берлин все още не са стигнали до такива крайности, притесненията за отоплението са повсеместни. Енгелке инсталирал допълнителната порта не само, за да защити дървата, брикетите и мазута си, той също така трябвало да спре да поема нови клиенти.

„Очакваме зимата с голямо притеснение“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 09.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 година
Ще им излезне през носа тази "зелена" политика и масовото затваряне на АЕЦ. Добре че са французите да държат фронта ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007. "Ако не достига генерация ще взима от енергото ... " А ако енергото не дава? Не, защото не иска, а защото няма. Доколкото знам, юридическите лица заявяват прогнозна консумация на електроенергия и има санкции за отклонение от заявката - недополучената енергия се плаща на двойна, а надвишената - на тройна цена. Не от лошотия - НЕК на база на постъпилите заявки планира вътрешното потребление, а излишъците ги изнася на международната енергийна борса и ги продава два-три месеца напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: valentino29 ... Неее ... Не е мое , офис сграда + складове ... 30кВт е системата , без батерии щото няма подходящо помещение , от генерацията само за термопомпата , излишъка на енергото . Ако не достига генерация ще взима от енергото ... Нощем не се отоплява , само през деня , есента , зимата , пролетта се пуска от рано сутринта до към 15:00 . Има и един кръг само за топла вода за санитарните помещения . Лятото ще им е чиста далавера , щото ще продават всичко на енергото ... Ще докладвам .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 4
julian12
преди 1 година
Зелената революция позната като голямата измама взе да се пропуква нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
valentino29
преди 1 година
До: zelka007:Я дай подробности ,какви са панелчетата ,батериика има ли? ,оф грид ли си,?успяваш ли да заредиш teslaта?,щото аз имам само девет, още са в мазата и по всичко личи че тая зима няма да се кефя като,теб.П.с. На "ти",щот вече се познаваме......,човече как успяваш да поддържаш 600 квадрата жилище,моето е само 80 и ми се увижда.Някое роботче а или роб,шегичка. : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
До: zelka007, на мен няма какво да ми казваш, аз ти вервам на 100про. Ходи обясни на отчаяните европейци да не се отчайват, ми да си редят панелите, дето ги раздават по 2 за левче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
До: 0pk ... Напролет ще ти кажа какво е било за два етажа х 300кв , изолирана сграда , с 70 панела и термопомпа въздух-вода ... Отчаяна работа ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 9
0pk
преди 1 година
Какви са тия отчаяни европейци бре? Да питата наща Соларка, как с 3-4 панела и една перка стават енергийно независими. Няма почва за отчаяние!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 6
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
"Отчаяните европейци"...хаха, мда, журналист наш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още