IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличава се потреблението на дърва за горене

Пелетите и другите модерни методи за отопление не са навлезли масово сред потребителите, заяви инж. Иван Пенков от Асоциацията на горските фирми

11:18 | 18.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Увеличава се потреблението на дърва за горене и в момента се търсят около  2 млн. куб. м годишно. Това каза инж. Иван Пенков от Асоциацията на горските фирми пред Bloomberg TV Bulgaria.

Освен дървата, за отопление се ползват пелети и други модерни методи, но те не са навлезли масово сред потребителите, отчете той.  

По думите му пазарът на дървесина е спокоен и не се очакват сериозни амплитуди.

Той допълни, че тази година износът е замрял, тъй като голямо количество технологична дървесина от България е отивало към Турция, но сега не е така след „затоплянето“ на отношенията между южната ни съседка и Русия.

Пенков одобри инициативата на агроминистерството за изкупуване на малки гори от частни собственици, тъй като според него в момента тези имоти имат огромен брой наследници, които нямат възможност да полагат необходимите грижи.

Той допълни, че гражданите по принцип могат да сключат договори с частни фирми за стопанисването на малки гори. Това обаче не е изгодно за бизнеса, тъй като по думите му не е рентабилно струпването на горска техника на малък парцел от 5 – 6 дка. 

Вижте още във видеото:

Можете да гледате още в сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още