IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавните горски предприятия ще изкупуват гори

Държавата ще изкупува от частни собственици парцели до 5 ха

16:07 | 14.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

В понеделник всички държавни горски предприятия в страната ще обявят процедура за изкупуване на дребни горски територии, съобщи пред журналисти в Смолян министърът на земеделието Десислава Танева.

По думите й подобна процедура се прави за първи път, а целта е комасиране на горските територии и тяхната охрана, предаде БТА.

Процедурата за изкупуване ще се отнася за горски територии до 5 хектара, които не са били предмет на замяна и са собственост на физически лица. Именно този тип дребни горски имоти според земеделския министър са горските територии, върху които най-често се провеждат незаконни сечи и се нарушават правилата за управление на горите. 

Тези собственици нямат възможността нито да охраняват териториите, нито да ги експлоатират съгласно лесовъдската наука, допълни тя. Според нея с процедурата по изкупуване се цели да се комасират териториите и да се охраняват и стопанисват така, както трябва. За изкупуването е заделен бюжет от близо 700 хил. лв.

Изготвените правила за изкупуване вече са публикувани на сайта на МЗХ. Всеки собственик ще може да предложи цена, след което ще има предварително класиране. С предимство при класирането ще се ползват по-малките имоти, които са до 2 ха и тези, които са в съседство с държавна гора. След отчитане на тези условия ще има значение и цената.

Резултатите на всички горски предприятия към края на полугодието показват според оперативни данни 10% увеличение на приходите, 30 на сто ръст на финансовия резултат и над 10% увеличение при залесяването, в сравнение с данните за същия период на 2015 г.

Оперативният финансов резултат на горските предприятия към полугодието е 6,3 млн. лв., посочи Десислава Танева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още