IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавните лесничейства инвестират 14 млн. лв. в противопожарна техника

Средствата ще се използват за изграждане на противопожарни кули

18:26 | 07.07.16 г.
Държавните лесничейства инвестират 14 млн. лв. в противопожарна техника

Държавните горски предприятия ще инвестират 14 млн. лв. тази година за противопожарни мероприятия в горите и закупуване  на техника. Това заяви заместник-министърът на земеделието доц. Георги Костов в Държавно горско стопанство-Брезник, информира агроминистерството.

Костов подчерта, че инвестициите през настоящата година са повече от два пъти над инвестираните през 2015 г. 6 млн. лв. за техника, оборудване и изграждане на преградни съоръжения срещу пожари. „Тези инвестиции на практика са най-високите в държавните горски територии за превенция на пожари в последните над 25 години”, уточни той.

Средствата се използват освен за специализирана техника и за изграждане на противопожарни кули, оборудване на противопожарни депа и закупуване на предпазни средства и защитни облекла. Инвестициите покриват и всички дейности по изграждане и поддръжка на лесозащитни прегради пред възникнали пожари в горските територии. 

„Работи се съвместно с мобилните оператори за изграждане на система за наблюдение и превенция на пожари на територията на цялата страна, като се ползват техните вече изградени телекомуникационни преносни съоръжения, на които се поставят наши термовизуални камери за засичане на горски пожари”, посочи Костов. По думите му това ще намали необходимостта от допълнителни инвестиции за изграждане на собствени кули и преносни съоръжения.

Доц. Костов увери, че шестте горски предприятия имат готовност за реакция при възникване на пожари, като подчерта, че най-важна остава превенцията и информираността на гражданите за тяхното недопускане. В тази връзка той припомни готовността за приемане на сигнали от телефон 112, който е директно свързан с Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) и улеснява гражданите при подаване на информация за възникнали пожари.

Изключително висок процент от пожарите в горите са предизвикани от човешка небрежност - близо 98%. Средно годишно България губи около 22 хил. ха гори вследствие на горски пожари, което е съпоставимо с обема на законното годишно ползване на дървесина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още