IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 3 млн. дка се е увеличила българската гора за 10 години

Добивът на дървесина се увеличава

10:41 | 13.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българската гора е нараснала с 3 млн. дка през последните 10 години, съобщи в интервю за БТА Тони Кръстев - изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите. По думите му това се дължи на недостатъчното й измерване досега и разширяването на горската територия върху пустеещи в съседство ливади.

Освен това на много места в полупланинските и планински райони няма паша, което благоприятства разширяването на територията на гората. Където има пустеещи земи до гора, тя се разпространява върху тях.

Две трети от горите у нас са широколистни, една трета са иглолистни, посочи Кръстев.

Аналогично е и съотношението на пожарите – две трети са в широколистни гори, които са до населени места. Около 97% от пожарите са в резултат на човешка дейност. 

От всички пожари над 66% идват в гората от земеделски земи. Около 8-10% са умишлените пожари, като няма причина те да се предизвикват за добив на дървесина, освен ако е с цел да се прикрие нарушение, смята Кръстев. По думите му между 1500 - 1600 лв./дка струва възстановяването на опожарена гора.

„Имаше един период, в който се опожаряваха гори с цел да се промени предназначението на терена и да се строят хотели. Сега е забранено след пожар да се променя предназначението на земята. Не мисля, че пожарите с цел добив на дървесина имат съществен дял“, коментира той.

Експертът отбеляза, че добивът на дървесина у нас се увеличава. Голямото предлагане е довело до задържане на цената, особено при дървата за горене през последните години.

Има достатъчно суровина и за пелети, увери директорът. Само 2% от горите са засегнати от върхов корояд, уточни Кръстев. Появата му е предизвикана от липсата на редовна сеч в изкуствено залесените гори, което е довело до това те да престареят.

Има политика след 2000 г. за намаляване на изкуственото залесяване, каза още Кръстев. По думите му лесовъдът трябва да изследва естествения процес и виждайки какво прави природата, да я подпомага и насочва. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още