IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще изкупува приоритетно горите със защитни функции

Агроминистерството публикува правилата за комасиране на държавните горски територии

08:39 | 17.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

В процедурата за изкупуване на малки частни гори от горските стопанства приоритетни са териториите със защитни функции, както и тези, които граничат с държавни гори. Това става ясно от правилата, по които държавните предприятия ще изкупуват частни парцели, публикувани от агроминистерството.

В четвъртък министърът на земеделието Десислава Танева обяви, че всички държавни горски предприятия в страната ще обявят процедура за изкупуване на дребни горски територии, а целта е комасиране и охрана. Процедурата ще се отнася за горски територии до 5 ха. 

Сега от правилата става ясно, че терените, които собствениците ще предложат, ще бъдат оценявани по точки. Най-много – 30 т., ще получават имотите, които граничат  с държавни горски територии. По 10 т. ще се дават за гори, които имат защитни или специални функции. Според площта имотите ще получават от 0 до 15 т.

Всяка процедура ще се обявява на сайта на земеделското министерство и на сайта на съответното горско предприятие.

Държавните предприятия няма да закупуват имоти,  които са собственост на общини, юридически лица, религиозни организации и сдружения или са били предмет на договор за замяна между държавата и физически или юридически лица.

В случаите на съсобственост върху имота заявление по образец трябва да бъде подписано от всички съсобственици или от техни пълномощници с нотариално заверени пълномощни.

Предложените цени от собствениците ще бъдат сравнявани с определените цени от независим оценител.

Защитните функции на горските територии са свързани със защита на водите, почвите, урбанизираните територии или пък това са гори, създадени по технически проект за борба с ерозията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още