IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпването на енергията доведе до двуцифрена инфлация в Германия

Потребителските цени в страната са нараснали с 10% на годишна база през септември

10:59 | 13.10.22 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в Германия е останала над равнището от 7% за седми пореден месец през септември, равнявайки се на 10%, съобщи Федералната статистическа служба (Destatis) в четвъртък.

За сравнение - през август показателят беше на ниво от 7,9%, а основна причина за движението в посока нагоре отново е била поскъпналата енергия.

"Инфлационното равнище достигна нов връх от 10% в обединена Германия. Основната причина за високата инфлация все още е силното покачване на цените на енергийните продукти, но все повече виждаме и поскъпване на много други продукти, особено на храната", каза д-р Георг Тийл, президент на Destatis. По думите му принос за ръста е имал и краят на въведените мерки за подкрепа - билетът от 9 евро и отстъпката при горивата. С отпадането на тези мерки цените в транспорта са се покачили с 14% на годишна база през септември (след 3,7% ръст през август).

На месечна база потребителските цени са нараснали с 1,9 на сто.

Енергийните продукти са поскъпнали с 43,9% за година, като енергията за домакинствата е станала с 51,8% по-скъпа. Цената на природния газ е била с 95,1% по-висока, а тази на мазута се е увеличила двойно със 108,4%. Електроенергията е била с 21% по-скъпа. Цените на горивата са нараснали с 30,5% през септември, докато през август годишното увеличение се е равнявало на 16,5 на сто.

Поскъпването при храните е било в размер на 18,7% спрямо септември 2021 г.

Данните на статистическата служба показват още, че инфлацията извън цените на енергията е била 6%. Тежестта от поскъпването на храните се подчертава от данните за основната инфлация (извън енергия и храни), която се е равнявала на 4,6%, или по-малко от половината от общата инфлация.

Хармонизираният с Европейския съюз (ЕС) индекс на потребителските цени в Германия е нараснал с 10,9% през септември, потвърждавайки предварителните данни, докато на месечна база увеличението е било 2,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 13.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... Екстра си е в прибалтика , я виж в Магадан падна ли под 100% или още е над , че се кахъря нещо ... ?! ... А що напъват крадците на съдомиялни да се изнасят към Литва , Латвия , Естония ... ?! Нечестивият занулен детеубиец нали ще им фърга атомни бомби, токът им отряза , газта им спре ... Тия се изсипват там кат царевица от товарен вагон ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Еее, 11% нищо не е. Пак добре, че не е трицифрена. В приебалтийските тигри как е ситуацията, те там нали бяха пред цялата планета по реформи и прогрес? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още