IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли светът да впрегне океанските въздушни течения в помощ на декарбонизацията?

Плановете са плаващите вятърни централи да бъдат около 15% от офшорните паркове до 2050 г., но тази цел може и да не бъде постигната

21:54 | 24.04.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

80% от потенциала на вятърната енергия се намира в открити води, на дълбочина от повече от 60 метра, сочат анализите на Световния съвет по вятърна енергия (GWEC). Офшорните турбини са смятани за ключови при "позеленяването" на енергийния сектор - навътре в морето ветровете са по-силни и по-постоянни, отколкото в близост до сушата. Турбините са далеч от бреговете, не пречат на живота на местните общности и могат да бъдат по-големи и по-ефективни.

Но растящите разходи и прекъснати вериги на доставки през последните месеци засегнаха съществено някои проекти, оставяйки ги без финансиране. Това може да се окаже голям проблем пред плановете да впрегнем океанските течения и да използваме пълния им потенциал в помощ на декарбонизацията, пише в анализ Ройтерс.

Става въпрос за огромни турбини, разположени върху платформи в открито море, които са захванати с котви или стоманени въжета за дъното. Като цяло се смята, че те са подходящи за изграждане и управление от петролните компании, които имат опит в работата в дълбоките води - Shell, Equinor, BP и т.н.

В края на 2022 година в различна степен на реализация са проекти за 48 гигавата плаващи вятърни паркове, което е почти два пъти повече от първото тримесечие на годината. Европейските компании са в основата на тази експанзия, сочат данни на Fitch Solutions. Най-големият проект в този момент е 88-мегаватовият Hywind Tampen на норвежката петролна компания Equinor. Паркът трябваше да заработи в края на 2022 година, но заради лошото качество на част от стоманените части, стартът беше отложен за тази година.

Миналата година Shell и китайският ѝ партньор CGN пък се отказаха от плановете си за плаващ вятърен парк заради разходите, свързани с високата инфлация и проблемите с доставките.

Като цяло в експлоатация до момента са въведени офшорни плаващи вятърни турбини с мощност от едва 120 мегавата.

Консултантската компания DNV прогнозира, че до 2050 година ще бъдат инсталирани 300 гигавата плаващи вятърни паркове, което ще е около 15% от целия офшорен парк. Но производителите на тези турбини в момента трудно биха поели подобно увеличение на търсенето заради високата инфлация и разходите за суровини.

Плаващите турбини са по-скъпи, отколкото тези, които се полагат на дъното. Но производителите се надяват разходите да намалеят с първите успешни големи проекти. Норвежката компания Equinor например инсталира първата си плаваща турбина през 2009 година и видя намаление на разходите със 70% от този свой демонстрационен проект до първия си реален плаващ парк край бреговете на Шотландия, който е с капацитет от 30 мегавата. Сега очакват намаляване на разходите с още 40% за новия си проект Hywind Tampen.

Към момента има повече от 50 вариации на тези турбини, което също повдига не малко въпроси относно стандартизацията и съкращаването на разходите от масовото производство.

За изграждането на плаващите паркове са нужни и достатъчно широки пристанища, които да поемат кули с височина от 150 метра и гигантските ротори на турбините. Предизвикателство са и корабите, които да доставят частите до техните места в открито море - дори и гигантските петролни танкери нямат достатъчно капацитет. Проблем може да изникне и при свързването на парковете с електроенергийната мрежа, отбелязват още експерти.

Офшорните паркове са от съществено значение за икономики като Япония или Южна Корея, които нямат свободни площи за развитието на вятърни паркове, а същевременно имат цели за декарбонизация за изпълнение. Те мога да помогнат много и на САЩ, особено по Западното крайбрежие на страната, пише още Ройтерс.

Това са големи зони с голямо население, които имат задължението да намалят емисиите си в кратък срок, коментират анализаторите от Glennmont Partners.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 24.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 9
OHЯ
преди 1 година
Зелената енергия се отрича от ботоксолюбците , и с право ! Точно зелената енергия ще убие любимата им Блатная . За всички оставали ще е само в плюсове .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
valentino29
преди 1 година
https://l8.nu/qqhX
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
Лошо Седларов лошо, в търговските вериги няма таван за газени ламби, тиквениците изведоха около 3 гигавата и още не са бастисали Маришкия басейн по ПВУ това последното прилича на ТВУ (трудово възпитателно училище).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
Днес на лидерска среща ще бъде обсъдена хидроенергетиката на Гълфстриим.В основата на дебата са капиталовите разходи за: Пелтонова турбина,Францисова турбина,Капланова турбина,Булб турбина,Турбина на Банки,Савониова турбина,Турбина на Тесла,Турбина на Турго,Турбина на Жирард,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 16
zelka007
преди 1 година
и ние имаме два сектора в изключителната ни икономическа зона подходящи за плаващи вятърни паркове . единият би трябвало съвместно с румънците да го експлоатираме ... но с ролкова много копейкопоклонници у нас и върли фенове на ядреният ток едва ли ще стигнем до това ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още