IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иновативните технологии в съвременните телевизори

Макар и да звучат много сходно, между LED, QLED и OLED технологии все пак има разлики

09:05 | 09.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

От създаването си до днес телевизорът е един от незаменимите електроуреди, които присъстват в почти всеки дом. И ако някога това е било основно информационно средство, то постепенно с течение на времето започва да придобива и развлекателен характер. Съвременните телевизори днес предлагат редица технологични иновации и широк спектър от функции. Без значение дали гледате филм, спорт, образователна програма или играете – новите технологии ще създадат максимално реалистично изживяване.

LED, QLED и OLED технология

Макар и да звучат много сходно, между трите технологии все пак има разлики. Изборът на клиентите обикновено зависи от личните предпочитания и нужди, а също и от отделения бюджет за нов телевизор.

LED

LED (Light Emmitting Diode) е технология, която използва  светодиоди, за да се осветява LCD панела на телевизора. В зависимост  от използваната матрица (VA или IPS) телевизорите предлагат различно  съотношение на контраст и  зрителен ъгъл. Телевизори с VA матрица са по-подходящи за централно гледане в по-тъмна обстановка. IPS телевизорите пък са по-удачен избор за гледане на светло от по-голям брой зрители.

QLED

QLED (Quantum Dot LED) е по-нова технология, която също използва светодиоди, но тук вече имаме и квантови частици, които служат за филтриране на светлината. Това представлява допълнителен слой между LCD и подсветката. QLED телевизорите предоставят по-наситени и изчистени цветове и висока яркост на екрана.

OLED

OLED (Organic Electroluminescent Diode) е най-новата от всички технологии, като тя използва самоосветяващи се пиксели за по-тъмни и наситени черни нюанси. Тази иновация предлага най-тънките панели, а картината не се замъглява. За сметка на това обаче яркостта е по-приглушена в сравнение с другите две разгледани технологии. Към момента размерите на такива телевизори са по-ограничени, т.е. трябва да съобразите добре мястото, на което ще поставите уреда. Цената им е доста по-висока в сравнение с LED и QLED.

8К резолюция

Технологията на 8K (или 8K UHD) резолюцията осигурява изображения с изключителна яснота, детайлност и реалистичност. Към момента това е сред топ постиженията на цифровата телевизия. При 8К имаме хоризонтална резолюция от близо 8000 пиксела с размери на изображението 7680x4320 пиксела. Това е много голям прогрес в сравнение с предшестващите Full HD и 4K UHD и именно това е бъдещето на телевизорите.

Смарт функции и интеграция на изкуствен интелект

Вече по-често използваме определението „смарт“ за технологиите в живота ни – телефони, часовници, хладилници и какво ли още не. А вече и телевизори. Чрез интернет връзка те изпълняват редица потребителски желания и имат достъп до различни онлайн платформи за филми, видео, гейминг и други програми. Оперират чрез операционна система (Android TV, WebOS, Tizen) и приемат гласови команди. Не на последно място – интегрирането на изкуствен интелект в следващите нови модели телевизори ще доведе до още по-добро качество на картината и цялостното изживяване, когато гледаме или играем.

Устойчивост и грижа за околната среда

Темата за опазването на околната среда е доста коментирана и актуална през последните години. Към технологичните компании има все повече очаквания за устойчиви модели на работа и намаляване на въглеродния отпечатък върху планетата. За целта се набляга на използването на рециклирани материали от предходни поколения техника и материали. Тази тенденция е особено силно застъпена при новите телевизори на пазара.

Последна актуализация: 09:11 | 09.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още