IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проекти за батерии отвличат вниманието на инвеститорите от природния газ

Цената на капацитета за съхранение на енергия намалява в последните години до 151 долара за киловатчас

12:27 | 26.11.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Гигантските батерии са в основата на модерната електроенергийна мрежа - те осигуряват непрекъсваемост на доставките при нестабилния цикъл на производството на централите, използващи възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Тези съоръжения все повече привличат вниманието на инвеститорите и стават причина да бъдат замразени енергийни проекти, използващи природен газ.

Проучване на Ройтерс показва, че плановете за изграждане на газови централи, които да балансират соларни и вятърни инсталации, се променят. Основна роля в това играе фактът, че инвестициите в батерии вече са съизмерими с изграждането на газова централа и природният газ ще става все по-малко използван, допълва агенцията.

Производители на батерии започнаха да участват в търгове за осигуряване на балансиращ капацитет и да ги печелят, изпреварвайки проекти за газови централи. Разходите за съхранение на енергия започват да намаляват в периода 2016-2022 година и вече са около 151 долара за киловатчас, сочат изчисления на Bloomberg NEF.

През миналата година делът на зелената енергия в микса на ЕС вече е 22% и се удвоява спрямо нивото през 2016 година. Инсталирането на соларни панели и изграждането на вятърни турбини в общността се повишава до рекордни нива през последните месеци, насърчено до голяма степен и от рекордните цени на газа през 2022 година.

Тенденцията не е само европейска - в първата половина на 2023 година 68 проекта за газови централи в световен мащаб са били спрени, сочат данни на американската неправителствена организация Global Energy Monitor, предоставени на Ройтерс. Ако тази тенденция се запази, то прогнозите, че природният газ ще има важна роля за енергийния преход, вероятно няма да се сбъднат.

Повечето инвеститори не дават много подробности защо се отказват от газовите проекти. Някои от тях сочат, че има неясноти около печалбите, които ще генерират и колко дълго ще могат да работят. По този начин и плановете не могат да привлекат финансиране. Банкери, пожелали анонимност, признават пред Ройтерс, че институциите им инвестират само в енергийни централи с гарантирани печалби.

Инвестициите в газови централи отдавна са критикувани от еколозите, защото удължават използването на изкопаеми горива. Макар и значително по-чист от въглищата, природният газ е източник на въглеродни емисии при изгарянето си и води до замърсяване на околната среда. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 26.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още