IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефектиралият хидроагрегат на ПАВЕЦ "Чаира" не може да бъде ремонтиран

До края на годината трябва да заработи един хидроагрегат на централата, прогнозират от НЕК

20:09 | 13.02.24 г. 10
Хидроагрегат 2 на ПАВЕЦ "Чаира". Снимка: Investor.bg
Хидроагрегат 2 на ПАВЕЦ "Чаира". Снимка: Investor.bg

Хидроагрегат 4 на ПАВЕЦ "Чаира", който дефектира по време на тестови изпитания през 2022 година, не подлежи на ремонт и предстои да бъде обявен търг за подмяна на турбинната част. Това съобщи пред журналисти директорът на "Националната електрическа компания" (НЕК) Мартин Георгиев. Обществената поръчка ще бъде обявена в рамките на месец - в момента текат финалните проверки и одобрения. Очакванията са реализацията на проекта да отнеме три години, но всичко зависи от интереса на пазара.

Георгиев не коментира индикативната стойност на поръчката, посочвайки, че тя ще стане ясно със старта на процедурата. За финансирането на проекта ще бъде ползвана предвидената в Закона за бюджета държавна гаранция, уточни още Георгиев.

Припомняме, че съоръжението аварира през 2022 година, след като му беше направена рехабилитация. Анализи после показаха редица проблеми с всички хидроагрегати. В заключение беше посочено, че има амортизация, която не е типична за такъв тип съоръжения.

В момента в централата се извършва модернизацията на хидроагрегат 2, която би трябвало да приключи до края на годината, а след това същите дейности ще бъдат приложени и на хидроагрегат 3. Стойността на ремонта на хидроагрегата е обвързана с търговска тайна, като финансирането е осигурено със средства на НЕК. Гаранционният срок за работа на ремонтираните турбини ще бъде около 10 години (3000 попмено-генераторни цикъла). За хидроагрегат 4, ако проектът бъде реализиран, ще бъде повече от 25 години.

Хидроагрегат 1 е в оригиналното си състояние и то се анализира от конструктура Toshiba, каза още директорът на НЕК. Той допълни, че представители на компанията вече на няколко пъти са оглеждали съоръженията и се чака предложение как да продължи работата по него. Съоръжението беше спряно превантивно след аварията в четвъртия хидроагрегат, а обследванията са показали пукнатини.

По-рано днес (13 февруари) в присъствието на премиера акад. Николай Денков и енергийния министър Румен Радев беше отбелязан краят на рехабилитацията на ПАВЕЦ "Белмекен". Стойността на проекта е малко под 10 млн. евро, като 70% са от фонд "Козлодуй". Централата е на 50 години и последната рехабилитация е била извършена през 1999 - 2000 година, коментира ръководителят ù Георги Паскалев. Той поясни, че сега е сменено оборудване, което работило, но вече неподдържано от производителите и трудно се намират резервни части.

Централата е с мощност 375 мегавата и работата ù е много гъвкава - за 180 секунди се задейства от напълно изключен режим до пълна мощност. Обратното връщане отнема 70 секунди. Но непрекъснатото превключване води до силно амортизиране на частите. През декември централата например е имало по 7-8 пуска на денонощие.

По време на събитието премиерът акад. Николай Денков анонсира и нови амбициозни проекти в областта на възобновяемите ресурси. "Амбицията е голяма. Има на какво да стъпим", уточни той.

У нас нисковъглеродните начини за производство на електроенергия основно са ядрени централи, водни централи и солари, допълни енергийният министър Румен Радев. Той анонсира изграждането на нови ПАВЕЦ от язовирите Голям Беглик и Широка поляна към Батак и Доспат. Потенциалът за съхранение на енергия там дори е по-голям от каскадата Белмекен - Сестримо.

С приключване на ремонта на ПАВЕЦ "Белмекен" се приближаваме с още крачка към рехабилитацията на цялата каскада. От НЕК коментираха, че остава много малко за довършване на ремонта на ВЕЦ "Сестримо".

С рехабилитацията на ПАВЕЦ "Белмекен" и ПАВЕЦ "Чаира", както и с капацитета на ПАВЕЦ "Орфей" помпенат а мощност, с която ще разполага България, ще е около 350 мегавата (в зависимост от нивото на язовирите), а производствените мощности - в зависимост от нуждите, могат да надминат 1100-1300 мегавата. В момента помпените мощности (обединените на ПАВЕЦ "Белмекен" и ПАВЕЦ "Орфей") са почти 150 мегавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 13.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 2 месеца
До: dobaЗа ГОЛЯМО съжаление, това при нас няма да се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 2 месеца
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%90%D0%92%D0%95%D0%A6_%E2%80%9E%D0%A7%D0%B0%D0%B8%D1%80%D0%B0%E2%80%9C
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 24 rate down comment 0
doba
преди 2 месеца
До: 0pk, не са. Технологията е на Тошиба(Япония), вкл турбините. Мисля по времето на Беров я пуснаха централата. За ремонта обаче не избират Тошиба, че искала много пари и сключват договор с друга 'наша' фирма. Резултатите са налични.... Следствие -> Прокуратура -> Съд -> Затвор. (Ако беше в Китай всички досега щяха да са разстреляни).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 21
0pk
преди 2 месеца
Тия хидроагрегати не са ли наследство от тоталитарното минало? Да ги махат всичките и да слагат нови - с проверен евроатлантически произход и доказана липса на тоталитарни атоми! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 10
v_dinchev
преди 2 месеца
Слава на "академика"! Тоя разбирал и от сапунени балончета! Смях в залата! Вместо екскурзия в белото дом, пишман ученият се налага да свърши нещо, независимо от крайния резултат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 1
doba
преди 2 месеца
Видно е, че е нужно да се извика на място главният хидролог на БГ. Той ще даде най-правилния съвет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 59 rate down comment 28
mr. Yoda
преди 2 месеца
Това, което ние построихме, вие не можете дори само да го боядисате - Тодор Живков
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 82 rate down comment 2
Gold Zombie
преди 2 месеца
Имаше коментари, че ПАВЕЦ Чаира е умишлено извън строя за да може един студен резерв на няКОЙ да му гарантира едни лесни милиони
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 43 rate down comment 14
aldy
преди 2 месеца
без.родници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 74 rate down comment 20
aldy
преди 2 месеца
Видяха им сметката на ДВЕ турбини. Това само от некадърност не може да стане. Като си спомним ТИЯ шарлатани за какво се готвеха - да турят някаква експериментална мегабатерия, всичко си идва на мястото. Така не им трепва окото и да продават Род и Родина, защото са ***, еничари ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още