IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дизайнът на турбината е причината за аварията в ПАВЕЦ "Чаира"

Има амортизация, която не е типична за подобен род съоръжения, сочи анализ на хидроагрегатите

16:26 | 30.11.23 г. 11
Снимка: Министерство на енергетиката
Снимка: Министерство на енергетиката

Оригиналният дизайн на турбините (на компанията Toshiba) е една от основните причини за аварията в ПАВЕЦ "Чаира", сочи доклад на швейцарското дружество AF-Consult Switzerland (AFRY Schweiz), цитиран от Министерството на енергетиката. Компанията беше наета да изследва състоянието на централата. Тя е извършила анализ и проверка на дейностите по време на експлоатацията и рехабилитацията на съоръженията, компютърно моделиране на процесите и изследване на проби от метала в германска лаборатория.

Според заключенията има силна амортизация на част от съоръженията, която е нетипична в световната практика, както и умора на метала и в четирите хидроагрегата на ПАВЕЦ "Чаира". Основна причина за това е дизайнът на турбините, който създава високи локални напрежения и кавитация, тоест частично повърхностно разрушаване на метала. Това е довело и до аварията през пролетта на 2022 година в хидроагрегат 4 на централата.

От енергийното министерство отбелязват, че за времето си - 80-те години на миналия век, турбината е била оптималната за т.нар. нулев (пилотен) проект на високонапорна ПАВЕЦ. В момента обаче технологиите са напреднали и има и по-добри решения, коментират оттам.

Според доклада на швейцарската компания и четирите агрегата подлежат на рехабилитация, но тя може да бъде извършена поетапно и ще отнеме по около 12 месеца за хидроагрегат. Авариралият ще трябва да се ремонтира в продължение на 36 месеца. Очакванията са, че в началото на 2024 година ще започне ремонтът на хидроагрегат 2, посочват още от енергийното министерство.

Анализът на състоянието на ПАВЕЦ "Чаира" е бил представен пред депутати от парламентарната комисия по енергетика на място. От "Възраждане" съобщиха след събитието, че ремонтът ще коства поне 80 млн. лева. Оттам допълват още, че причината за толкова бързото "износване" на метала е неправилната поддръжка и експлоатация на ПАВЕЦ-а.

Централата е замислена като балансираща мощност на АЕЦ "Козлодуй", но в периода 2014-2019 година е изпозвана за баланс на зелените мощности, коментират още от партията. Компанията, доставила оборудването е предвидила рехабилитация на мощностите на всеки 12 години, но първият период е бил пропуснат и хидроагрегати 1 и 4 са ремонтирани чак на 24-та година.

Хидроагрегат 4 на ПАВЕЦ "Чаира" дефектира по време на тестово пускане след ремонт и рехабилитация на съоръжението. Тъй като причината за инцидента не беше изяснена, превантивно бяха спрени и другите агрегати. Още тогава се заговори за вероятна умора на метала, а експерти коментираха пред Investor.bg, че при това положение централата е за скрап.

Първи и втори агрегат на централата са в експлоатация от 1995 година, а останалите два - от 1999 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 30.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 4
andy
преди 5 месеца
До: zelka007 Ти що не ходиш да чистиш фотоволтайци, както другите слънчогледи, ми драскаш тук. А ние бешкаме фашисткия ЕС. До 2030!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 5 месеца
До: Pyramid ... твърде малко публична информация има , но в предвид цялата ни оправия в държавата , не са поддържали техниката според протоколите на toshiba ... да обвиняваш световен производител на хидро-генератори с над 100г история , произвел , монтирал и поддържал хиляди съоръжения по целия свят , в грешен дизайн е меко казано несериозно , не че не може де ... като цяло съм съгласен с теб , имах на идея , че едва ли е недобросъвестност на техническият персонал поддържащ съоръженията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 5 месеца
До: andy ... разбира ти възрожденската лейкa , какво е брой цикли на оборудване ... :))) ... дееббиилната ви колективна мисъл в възрожденското сборище , едва ли може да осмисли идеята , че такива съоръжения имат конструктивен живот около 80-100г в режим на всекидневна работа , разбирай цикли , каквото и да си мислиш че се крие зад това понятие ... но след поддръжка ... най-близкото за да ме разбереш е , например спри да сменяш маслото на колата си и продължи да караш ... паметника го бишкаме !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 месеца
До: zelka007: По-скоро, май става дума за техническа некомпетентност и недобросъвестност, във верига от крадливост и опит за източване обществени ресурси по частни сметки, като "сдържането на цената на тока", е само благовиден предлог, маскиращ крадливите помисли. Искали-отклонили публичен ресурс, действали през куп за грош и...имаме, каквото имаме. А някои им се и водят на акъла. Умора на метала има но, те би трябвало да са наясно и да са заменили съотв.елвменти...Не са ги. И ето ни авария.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
Pyramid
преди 5 месеца
...Само се замислете, какви нелепици пише тук: "Дизайнът на турбината е причината за аварията в ПАВЕЦ "Чаира". Има амортизация, която не е типична за подобен род съоръжения, сочи анализ на хидроагрегатите". Мили момичета - авторки, " АМОРТИЗАЦИЯ", ТОВА Е ИКОНОМИЧЕСКИ (СЧЕТОВОДЕН) ТЕРМИН И НЯМА НИЩО ОБЩО С "ИЗНОСВАНЕ". Даже думичките са различни, т.к.смисълът им, също е. Амортизация, това е ИЗПЛАЩАНЕ чрез отчисления в цената, и настъпва много преди физ.износване. Явно, са платили някому.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
andy
преди 5 месеца
До: zelka007 Какво се опитваш да прикриеш? Далаверка на някои олигарси ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
andy
преди 5 месеца
Проблемът е в това, че тя има определен брой цикли на пускане и спиране, по време на които натоварването и износването на хидроагрегатите е най- голямо. Именно по- честата нужда от пускане и спиране е довела до преждевременната умора на метала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
andy
преди 5 месеца
2. Втората основна причина е, че централата се е експлоатирала неправилно. Тя е замислена като компенсираща мощност на АЕЦ Козлодуй. През годините между 2014 и 2019, обаче, покрай разрастването на ВЕИ сектора, ПАВЕЦ Чаира се утвърждава като най-лесния и гъвкав начин за балансиране на енергийната система, поради краткото време от само 2 минути за стартиране или допълнително увеличение на мощността на работа на централата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
andy
преди 5 месеца
1. Първата е неправилна поддръжка на централата. По предписание на производителя на оборудването Тошиба, рехабилитация трябва да се прави на всеки 12 години. Първият цикъл на ремонтни дейности, обаче, е бил пропуснат и първия ремонт се прави 24 години след пускането на агрегат 1 и 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
andy
преди 5 месеца
Според специалистите аварията в IV Хидроагрегат, която се случва на 22.03.2022 г., е следствие от умора на метала в статичните лопатки на спирална камера. За съжаление умора на метала се наблюдава и в останалите 3 хидроагрегата. До преждевременната умора на метала, след само 25 години експлоатационен живот, са довели 2 основни причини:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още