IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът потвърди 210 хил. лв. глоба на ТЕЦ "Бобов дол"

Това е поредна санкция за дружеството, което вече е натрупало глоби от над 800 хил. лв.

15:15 | 14.02.24 г.
Снимка: МОСВ
Снимка: МОСВ

Районният съд  в Дупница потвърди глоба от 210 хил. лева, наложена от РИОСВ на ТЕЦ "Бобов дол" за отделяни вредни газове при работата на централата, съобщава БНР.

Това е поредна санкция за енергийното дружество, което по данни на Министерството на околната среда и водите е натрупало глоби от над 800 хил. лв. от началото на 2022 г. до края на 2023 г.

Глобата е наложена след проверка, извършена от екоинспекцията на 21 февруари 2023 г. по сигнал за отделяни вредни газове в района на централата. При наблюдение на промишлената площадка е било установено изпускане на газови емисии с бял цвят, както и емисии с жълто-кафяв цвят.

При проверката централата е работела с два блока. В дневника е нямало вписани преходни режими на работа на инсталацията, не са били извършвани превключвания или вписана авария на пречиствателните съоръжения. Двете сероочистващи инсталации са били в нормален режим на работа, пише в съдебното решение, което подлежи на обжалване пред кюстендилския административен съд. 

Още преди три години от ръководството на ТЕЦ "Бобов дол" обявиха, че не изгарят отпадъци, а използваното гориво са въглища и биомаса, слама. От екипа на централата на няколко пъти коментират, че са предприети мерки срещу ограничаване на запрашаемостта в района на централата и ограничаване на вредните емисии.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 14.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още