IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирак и Казахстан, които заобикалят квотите за добив на ОПЕК+, обещаха да ги спазват

Някои членки на алианса са уморени от съкращенията, особено предвид ръста на добива извън групата

21:52 | 14.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ирак и Казахстан обещаха да се придържат към новите съкращения, приети от Огранизацията на страните износителки на петрол и нейните съюзнички (ОПЕК+), след като не успяха да намалят добива си така, както обещаха миналия месец, пише Bloomberg.

Алиансът ОПЕК+, начело със Саудитска Арабия, се съгласи да намали добива през първото тримесечие, за да предотврати излишъка на петролния пазар в световен мащаб и да подкрепи цените на суровината. Въпреки че изглежда, че няколко държави са се съобразили с ограниченията, Багдад и Астана отново не изпълниха задълженията си.

Министерството на енергетиката на Казахстан призна, че страната е изпомпвала повече петрол от определените норми и обеща да „компенсира завишените обеми през следващите четири месеца“. Не стана ясно обаче колко са превишени нормите.

Изявлението на Ирак беше по-премерено с обещанието нивата на производството да бъдат преразгледани, като се компенсира всеки излишък през следващите четири месеца. В миналото от страната е оспорвала оценките на ОПЕК за добива си.

Изявлението на Ирак последва посещението на саудитския министър на енергетиката Абдулазиз бин Салман в Багдад.

Данните, събрани от ОПЕК, показват, че Ирак е изпомпвал 4,19 млн. барела дневно през януари, или 190 хил. броя над лимита. Но иракският петролен министър Хаян Абдул-Гани заяви в  понеделник, че страната не произвежда повече от квотата си от 4 млн. барела на ден.

Това свръхпроизводство се наблюдава в неудобен момент ОПЕК+, тъй като групата се стреми да балансира световните пазари в условията на забавящия се растеж на търсенето и силното предлагане от Северна и Южна Америка. Междувременно цените на суровия петрол остават на нива от около 80 долара за барел и са прекалено ниски според някои от членките на алианса.

„Някои от страните в ОПЕК са уморени от съкращенията, особено предвид ръста на производството при алтернативни производители извън групата“, коментира Айхам Камел, ръководител на отдела за Близкия изток и Северна Африка в консултантската компания Eurasia Group.

Избягването на ограниченията не е нещо непонятно нито на Казахстан, нито на Ирак.

Багдад често се възмущава от квотите за добив още от създаването на ОПЕК+, тъй като се стреми да генерира максимално приходи, за да подкрепи слабата си икономика. В същото време Астана се опитва да се възползва от увеличението  на производствения капацитет в петролни находища като Кашаган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 14.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още