IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ очаква „комфортен“ петролен пазар и умерени цени през 2024 г.

Световното потребление на петрол ще се увеличи с 1,2-1,3 млн. барела на ден, което представлява „значително по-бавен“ темп спрямо този от 2023 г., изтъква Фатих Бирол

13:20 | 13.02.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Световният петролен пазар трябва да остане „комфортен“ тази година, тъй като новите доставки задоволяват търсенето и поддържат цените под контрол, изтъква Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирана от Bloomberg.

Глобалното потребление на петрол ще се увеличи с 1,2-1,3 млн. барела на ден през 2024 г., което представлява „значително по-бавен“ темп спрямо този от миналата година, тъй като икономическият растеж на Китай и на други места по света се забавя, изтъква изпълнителният директор на организацията Фатих Бирол.

Това търсене лесно ще бъде покрито от нарастващото производство предимно от САЩ, Канада, Бразилия и Гвиана.

„Този ​​ръст е повече от достатъчен, за да отговори на нарастването на глобалното търсене на петрол“, изтъква Бирол пред Bloomberg. „Така че при липса на големи геополитически сътресения или големи екстремни метеорологични явления, очакваме доста комфортен петролен пазар и умерено развитие на цените на петрола през 2024 г.“, добавя той.

В своята прогноза от януари Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) изтъква, че очаква търсенето на петрол през тази година да нарасне с 2,25 млн. барела дневно, докато за 2025 г. алиансът прогнозира увеличение от 1,85 млн. барела до 106,21 млн. барела на ден.

Оценките на МАЕ за тази година обаче не включват кризата в Червено море, свързана с морския транспорт. Пренасочването на плавателни съдове от Суецкия канал към нос Добра надежда увеличава с над една седмица времето за пътуване на товарните кораби, плаващи между Азия и Европа. Пренасочването им директно увеличава търсенето на петрол - с около 200 хил. барела на ден до момента, изтъква анонимен източник пред Ройтерс.

Това означава, че търсенето на петрол за тази година може да нарасне с 1,4 млн. барела на ден или дори с повече.

По-рано този месец Standard Chartered предупреди, че глобалното предлагане на петрол може да се окаже много по-ограничено, отколкото се очаква, като пазарът може да се сблъска с дефицит още този месец в размер на 1,6 млн. барела на ден. Американската администрация за енергийна информация същи очаква недостиг през февруари – от 2,3 млн. барела на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 13.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още