IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът "Сигурност на електроенергийната система" очаква 2,6 млрд. лева приходи през 2024 г.

Най-големият дял от приходите ще е от продажба на квоти за емисии парникови газове – 2,023 млрд. лв.

18:22 | 22.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Investor Media Group
Снимка: Investor Media Group

Над 2,6 млрд. лв. трябва да се съберат като приходи във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ (ФСЕС) през 2024 г., е предвидено в бюджета на фонда, одобрен на днешното заседание на Министерския съвет. Най-големият дял от приходите се очаква от продажбата на квоти за емисии парникови газове – 2,023 млрд. лв., става ясно от съобщението на правителствената пресслужба. 

Със събраните средства ще бъдат покривани разходите на Национална електрическа компания (НЕК), включително и за минали регулаторни периоди, произтичащи от статута ѝ на обществен доставчик, както и ще бъдат предоставяни премии на топлофикационни централи и когенерации, на обекти с обща инсталирана мощност 0,5 MW и над 0,5 MW по Закона за енергията от възобновяеми източници.

ФСЕС беше създаден през юли 2015 г., за да покрива разходите на обществения доставчик НЕК, които произтичат от задълженията му за изкупуване на електроенергия по преференциални цени.

По закон във фонда се събират по 5% от месечните приходи от продажба на електроенергия на производителите и вносителите в страната. Постъпления идват от таксите за достъп и пренос на електрическа енергия и природен газ, както и от достъп и съхраняване на природен газ. Във фонда постъпват и приходите от продажба на квоти емисии парникови газове, както и от цена „задължение към обществото".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 22.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още