IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От "Лукойл" са внесли 45 млн. лева във Фонд "Сигурност на електроенергийната система"

Компанията е трябвало да внесе около 70 млн. лева, според определеното от Министерството на икономиката

13:44 | 20.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/ПЕТКО НАЛБАНТОВ
Снимка: БГНЕС/ПЕТКО НАЛБАНТОВ

От "Лукойл" са внесли във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" 45 млн. лева, съобщават за БНР от Фонда. 

Тази сума е по-малка от определената от министерството на икономиката. 

Според Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт е изчислено, че до днешна дата "Лукойл" трябва да внесе около 70 млн. лева за декември. 

Предстои да се изясни защо внесената сума е в по-малък от посочения от икономическото министерство размер и как ще действат институциите в този случай.

От икономическото министерство посочиха за "Хоризонт", че според Закона вноските са публични вземания и подлежат на принудително изпълнение от публичен изпълнител по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

За невнесените в срок вноски Фондът трябва да предостави информация на Националната агенция за приходите до края на текущия месец за предходния.

Припомняме, че в края на 2022 г. парламентът наложи данък върху свръхпечалбите за бизнеса с горива. Дружествата, извършващи дейност в отраслите на суровия нефт, природния газ, въглищата и нефтопреработването, сред които е „Лукойл“, се предвежда да внасят задължителна временна солидарна вноска за генерираните свръхпечалби съгласно текстове в Закона за корпоративното подоходно облагане.

През миналата година държавата прекрати концесията на пристанище „Росенец“, което се оперираше от „Лукойл“, заради неизпълнение на ангажименти от страна на компанията и подозрения, че терминалът там се използва за заобикаляне на международните санкции срещу Русия. От дружеството отрекоха да има нарушения на пристанището.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 20.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още