IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай натрупа резерви от петрол, с които да посрещне период с високи цени

Има сериозен сблъсък между очакванията на ОПЕК+ и Китай за цената на петрола

11:47 | 21.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През януари и февруари Китай натрупа стратегически резерви от петрол - дневно е съхранявал по средно 570 хил. барела, и сега може да си позволи да не купува петрол при при високи цени на суровината през следващите месеци, пише анализаторът на Ройтерс Клайд Ръсел.

Пекин не дава официална информация за резервите от петрол, но експертът прави оценката на базата на данните за наличния петрол - местен добив и внос, и преработката му от рафинериите. През първите два месеца на годината общо доставките на петрол в Китай възлизат на 15,02 млн. барела на ден, от които 10,7 млн. барела са внос. Това означава ръст на доставките от 5,1% спрямо първите два месеца на 2023 година.

Голяма част от тези количества са заявени около два месеца по-рано, тоест когато цената на сорта Брент беше на шестмесечно дъно - на 13 декември този сорт се търгуваше за около 72 долара за барел, спрямо рекордното за 2023 г. ниво от почти 98 долара за барел на 29 септември. От началото на годината обаче тенденцията в цената се обърна на фона на намалените добиви в ОПЕК+ и цената днес (21 март) е малко над 86 долара долара за барел.

За първите два месеца на годината китайските рафинерии са преработвали по 14,45 млн. барела на ден, което означава излишък от средно 570 хил. барела на ден. Тези количества вероятно са отивали в стратегическите запаси на страната и ако това е вярно, то е ясно, че търсенето на петрол в Китай не се увеличава, каквито данни има на пазара в момента (и които са един от факторите за ръст на цената в последните дни - б.р.)  казва още Ръсел.

При продължващ ръст на цената на петрола на пазара прогнозата на Ръсел е, че Пекин ще намали вноса му през второто тримесечие.

Според анализатора има сериозен сблъсък в интересите между ОПЕК и Пекин - петролната организация вижда приемлива цена от около 90 долара за барел, докато Китай, който е и най-големият вносител на петрол, очаква цена около 75 долара за барел. При тази голяма разлика китайските рафинерии вероятно ще продължат да купуват и съхраняват по-големи количества, когато цената е изгодна, и да използват резервите си, когато петролът поскъпва, завършва още анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 21.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още