IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК запази прогнозите за петрола и повиши тези за икономическия растеж

Групата очаква глобалната икономика да се разшири с 2,8% през тази година

16:44 | 12.03.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) запази прогнозите си за растеж на глобалното търсене на петрол непроменени, но повиши допълнително икономическата си прогноза за тази година на фона на охлаждащата се инфлация и очакваните намаления на лихвените проценти, пише Wall Street Journal.

В месечния си доклад базираният във Виена картел заяви, че продължава да очаква търсенето на петрол да нарасне с 2,2 милиона барела на ден тази година и с 1,8 милиона барела на ден през 2025 г., без промяна спрямо предишните му оценки.

Групата повиши прогнозата си за глобалния икономически растеж за тази година до 2,8% от 2,7% преди това, подкрепена от силната динамика на растеж в Китай, Индия и САЩ. Прогнозата за икономическия растеж за следващата година беше оставена непроменена при темп от 2,9%.

„Очакването за положителна, стабилна динамика в големите икономики е подкрепено от прогнозите за продължаващо забавяне на общата инфлация през 2024 г. и през 2025 г.“, изтъква ОПЕК. „Очаква се това да доведе до увеличаване на нивата на реалните доходи и повишени разходи при потребителите“, добавя групата.

Междувременно ОПЕК прогнозира, че централните банки ще започнат да намаляват лихвените проценти от втората половина на годината и ще продължат с облекчаването на паричната политика през 2025 г.

ОПЕК повиши прогнозите за икономическия растеж на САЩ за тази година до 1,9% от 1,6% по-рано и ги запази на 1,7% за 2025 г. Прогнозата за растеж на еврозоната остава непроменена на 0,5% за тази година и на 1,2% през следващата.

Цената на международния бенчмарк сорт Брент в момента достига около 82 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек петрол WTI се търгуват за приблизително 78 долара за барел.

Въпреки продължаващите съкращения на добива от страна на Саудитска Арабия и други членове, ОПЕК произведе повече суров петрол през февруари поради по-високия добив от Либия и Нигерия. Като цяло производството на суров петрол в картела се е повишило с 203 хил. барела на ден до 26,57 млн. барела на ден в сравнение с нивата от януари, става ясно от съобщението.

Производството на петрол от Либия се е увеличило със 144 хил. барела на ден до 1,17 млн. барела на ден, докато производството на Нигерия е нараснало с 47 хил. барела на ден до 1,48 млн. барела на ден. Производството на саудитски петрол се е увеличило с 18 хил. барела на ден до 8,98 млн. барела на ден.

ОПЕК и нейните съюзници се споразумяха по-рано този месец да удължат периода на доброволни съкращения на добива от около 2,2 млн. барела на ден през второто тримесечие на годината в опит да предотвратят глобалния излишък и да подкрепят цените, като се очаква страните да вземат решение относно политиката за втората половина на среща през юни.

Групата намали прогнозата си за ръст на доставките извън ОПЕК до 1,1 млн. барела на ден за 2024 г. от 1,2 млн. барела на ден по-рано, заявявайки, че най-големият спад в ръста на доставките се очаква в Русия и Мексико. Вместо това очакванията за растеж за 2025 г. бяха повишени до 1,4 млн. барела на ден от 1,3 млн. барела на ден в прогнозата от предходния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 12.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още