IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия изпълни ангажимента си към ОПЕК+ и сви износа на петрол през януари

Страната изпитва проблеми с доставките до Индия

20:15 | 20.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През януари износът на руски петрол намалява в изпълнение на ангажимента към ОПЕК+, съобщава Министерството на енергетиката на Русия. Според източници на Bloomberg през първия месец на годината износът е с 42 хил. тона на ден по-малко спрямо нивата през май-юни, или това се равнява на намаление от около 307 хил. барела на ден.

Москва се съгласи да намали от 1 януари износа си на петрол и петролни продукти с общо 500 хил. барела дневно спрямо нивата от май-юни. В това число влизат 300 хил. барела петрол и останалата част - от износа на петролни продукти. Източници на Bloomberg пожелали анонимност,  защото данните не са публични, коментират, че износа на руски петрол - през морските терминали и през петролопроводите, през януари достига 4,59 млн. барела на ден.

Данните на Bloomberg, базирани само на наблюденията на морските терминали, показаха, че през януари Русия е изнасяла към 3,09 млн. барела на ден. Основните дестинации са Китай, Индия и Турция.

В последните две седмици обаче има намаление на доставките, основно свързани с отказа на Индия да купува руския сорт "Сокол". Индия е основният пазар на петрола, добиван от "Сахалин 1". Според анализатори причината за това са опасенията на индийските рафинерии от санкции от САЩ. В допълнение и руският петрол вече не е толкова евтин, както други алтернативи.

Около 9 млн. барела петрол от този сорт са в изчакване на кораби в открито море, допълват от Bloomberg. Това задържа към 13 танкера, от които Русия има нужда, за да реализира други доставки.

Като цяло морските доставки на руския петрол в четирите седмици до 18 февруари са в обем на 3,27 млн. барела на ден. В последната седмица обаче има лек спад до 3,13 млн. барела дневно. Заради загубата на част от индийския пазар Русия се насочва към нови дестинации - днес (20 февруари) пристигна танкер, превозващ 1,8 млн. барела във Венецуела. Има износ и към Гана, но доставките са за китайски рафинерии в страната.

В момента Турция е единствената близка дестинация за руския петрол - страните от ЕС спряха вноса от края на 2022 година, като през 2023 година единствено България получаваше руски петрол през морските терминали в Черно море, но от началото на 2024 година няма данни Русия да доставя петрол у нас.

По данни на Bloomberg приходите от търговия с петрол намаляват в периода 12-18 февруари до 1,55 млрд. долара, спрямо 1,67 млрд. долара в предходната седмица. Това е далеч от пика от 2 млрд. долара, записан през есента.

Министерството на финансите на Русия спря да публикува данни за средната цена на петрола сорт "Уралс".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 20.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още