IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е пропуснала стотици милиони левове компенсация от "Лукойл" заради руския петрол

"Нефтохим" вече не купува руски петрол, тоест и няма да дължи компенсации

16:43 | 14.02.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

България е загубила стотици милиони левове от забавянето на влизането в сила на закона за облагане на свръхпечелби от използване на руския петрол, стана ясно по време на съвместно заседание на парламентарните комисии по енергетика и по икономика. На него бяха изслушани представители на институции, "Лукойл" и министърът на икономиката Богдан Богданов.

Липсата на нотификация забави с месеци влизането на текстовете в сила - законът беше приет през януари 2023 година в едни от последните дни на тогавашния парламент, и предвиждаше искане на нотификация от ЕК. Искане за нотификация не беше подадено от служебното правителство, което дойде на власт малко след разпускането на Народното събрание.

Правителството на "ПП-ДБ", което управлява с подкрепата на ГЕРБ, дойде на власт на 6 юни 2023 година, но нотификацията към ЕК беше изпратена едва в средата на септември. Отговор от Брюксел така и не беше получен, защото се оказа, че законодателната промяна няма нужда от нотификация.

Народното събрание промени текстовете и в резултат вноските от страна на компаниите, използващи руски петрол, ще се дължат за декември 2023 г., януари и февруари 2024 година, защото междувременно и парламентът отмени предсрочно дерогацията за използването на руския петрол.

Министърът на икономиката Богдан Богданов призна, че забавянето на влизането в сила на закона е коствало "стотици милиони", защото през 2023 година българската рафинерия на "Лукойл" е внасяла рекордни количества руски петрол - делът е достигал 90% от целия внос. Според него причината са недобре написаните законодателни текстове.

Само за декември от икономическото министерство са изчислили, че "Лукойл" дължи малко над 69 млн. лева свръхпечалба от използването на руския петрол. Тази сума трябва да влезе във Фонда "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС). През януари "Нефтохим" вече спира да купува руски петрол, внасяйки суровината от Тунис, Казахстан и Ирак, тоест - вече не дължи нищо на бюджета.

Оказа се, че отказът от руски петрол действително може да се случи за месец, и то без сътресения на пазара, коментираха по време на дискусията депутатите. Цената на горивата по бензиностанциите остана без промяна, въпреки че през януари "Нефтохим" вече не купува руски петрол.

По време на изслушването зам.-председателят на Надзорния съвет на "Лукойл" Александър Величков отбелязаха, че обжалват изчислението на вноската към ФСЕС. Той обясни, че от компанията сами са изчислили размера на вноската на базата на цената на руския петрол на котировките на Platts, докато Министерството на икономиката са използвали котировките на сорта Брент. "Лукойл" са внесли вноската, която смятат, че дължат във ФСЕС, и обжалват решението на министъра пред ВАС.

От ВАС преди дни отказаха да замразят изпълнението на министерското решение и постановиха, че компанията дължи пълния размер на вноската, въпреки че делото се гледа.

Имаме аргументи защо сме изчислили вноската така и явно ще уточним този въпрос в съда, отбеляза и икономическият министър по време на заседанието на комисията. Съдът ще прецени кой е прав и когато вноската бъде събрана във ФСЕС, сумата ще бъде еднократно изплатена на Министерството на труда и социалната политика. По закон подкрепа за транспорт трябва да получат 300 хил. уязвими домакинства.

Дискусията беше прекъсвана от емоционални изказвания, а председателят на енергийната комисия Делян Добрев попита дали Величков познава финансовия министър Асен Василев и возил ли го е в почивен ден през септември със собствената си кола до централата на "Лукойл". Представителят на петролната компания отрече това да се е случвало.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 14.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 13
mr. Yoda
преди 2 месеца
Важното е, че правилните хора на янките са прибрали едни правилни пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 6
evlogi
преди 2 месеца
Някой вярва ли,че забавянето на този закон е случайно? Агентурата на Северната Джамахирия продължава да е силна.Не че е учудващо, като се има предвид, че дори така нареченият ни" върховен главнокомандващ" (по-подходящо наричан реzидент) е част от редиците и...Бавно и трудно ще е откачането ни от това проклятие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още