IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отстъпката за горивата продължава със средствата от свръхпечалбите в енергетиката

"Лукойл" внесе 90 млн. лева данъци в българската хазна

08:59 | 22.12.22 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Отстъпката от 0,25 лева за литър горива ще продължи, но вече не със средства от бюджета, а от свръхпечалбите в енергийния сектор, анонсира служебният министър на икономиката Николай Стоянов пред bTV.

Тази отстъпка няма социален ефект - предоставя се без подоходни критерии, и вероятно няма да продължи през цялата 2023 година. Засега компенсацията ще остане, тъй като няма техническа възможност за включване на други мерки в сектора. Припомняме, че мярката е критикувана от Брюксел, защото не се предоставя правото на всички граждани на ЕС да се възползват от нея. Според публикации Румъния е сезирала ЕК за нарушението на правилата.

"Лукойл" вече е внесла 90 млн. лева данъци в бюджета, потвърди още министърът.

Той обясни още, че с парите от свръхпечалбите ще се финансират основно мерки за използване на обществения транспорт, включително и градския транспорт. Те ще бъдат насочени към хора от уязвими групи и с ниски доходи (под 1000 лева на месец, които ще се доказват с данъчни декларации). Отстъпките ще бъдат въвеждани поетапно, като вероятно първо ще влязат в сила тези за БДЖ.

България няма достатъчно складове, където да съхранява остатъчни продукти от преработка на петрол, които не могат да бъдат използвани в страната. Затова и страната е получила разрешение за износа към трети страни, уточни Стоянов. В деветия пакет със санкции срещу Русия е записано, че България може да изнася горива и други петролни продукки само към Украйна. Същото изключение получи и Словакия и Slovnaft ще може да продължи да изнася продукти за Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 22.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
Един Българин
преди 1 година
И понеже още повече пари отиват за градския транспорт за това ГЕРБ вдигат цените в София - за да има за крадене за предсрочните избори. Все пак с хартиените има голям шанс за недействителни бюлетини, които да обърнат каруцата. А за това трябват пари и София и жителите и са дойните крави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още