IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калоян Стайков: "Лукойл" не се държи като пазарно ориентирана компания у нас

Няма да се върне старото положение при доставките на природен газ и петрол, смята икономистът

10:45 | 08.12.22 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Поставянето на "Лукойл Нефтохим" под държавен контрол не е пазарна мярка, но и ситуацията не е пазарна - и по отношение на доставките, и заради войната в Украйна, както и заради поведението на собственика на рафинерията, коментира в ефира на БНТ икономистът от Института за пазарен мениджмънт Калоян Стайков.

В последните повече от 10 години "Лукойл" не се държи като пазарно оперираща компания и трябва да бъде намерено решение, категоричен беше още експертът. По думите му сега ситуацията е изострена и не може да бъде правено сравнение с предходни години.

Стайков посочи, че отдавна се коментира рафинерията да бъде взета под контрола на държавата, особено на фона на изнасянето на печалбите извън страната. "Много е важно как се пишат текстовете, защото винаги добре замислена мярка или идея може да бъде опорочена финала", предупреди икономистът. В края на миналата седмица "Демократична България" внесе проект за законодателни промени, които дават възможност на държавата да поеме контрола над "Лукойл Нефтохим" в случай на изостряне на енергийната криза. Текстовете минаха на първо четене в енергийната комисия

Според Стайков, ако това доведе до оптимизиране на разходите, тогава ще има и смисъл от мярката.

Икономистът е скептичен относно обещанията на "Лукойл" да плати 600-700 млн. лева данъци през 2023 година, след като премести дейността си тук. Дебатът за невнасянето на данъци се води от години и не е нещо изненадващо, че компанията има печалба, която може да бъде обложена. Въпросът е, че всичко е само обещание и след година компанията може да посочи, че има промяна на обстоятелствата и отново няма печалба в България.

Стайков беше категоричен, че в момента "Лукойл Нефтохим" преработва изключително руски петрол, защото цената му е по-ниска. Традиционно сортът Уралс има отстъпка до 5 долара за барел спрямо цената на сорта Брент, но откакто започна войната в Украйна тя се увеличи първо до 10 долара, а сега се движи в диапазона 20-30 долара.

Отношенията с руските компании едва ли някога ще бъдат възстановени и ситуацията няма да бъде "по старому" както за петрола, така и за природния газ, смята Калоян Стайков. "Когато един контрагент брутално нарушава условията по търговски споразумения, не се държи пазарно, не можете да разчитате на него, не може да очакваме, че след една година ще кажем: "Да, миналата година беше зле, но той ще се промени", посочи още икономистът.

От тази гледна точка е редно България да направи всичко необходимо, за да намери алтернативи на руския петрол за двете години на дерогацията. Според Стайков алтернативи има, макар и доставките да бъдат по-трудни от логистична гледна точка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: mikimaus... тошко и ко. нема да влезнат в парламента ... :))) ... що се напъваш ... ?! ... В Холандия основният законодателен орган е Камарата на преставители - избира се от народа - 150 човека . Имат Сенат , който отхвърля или приема законите и контролира Кабинета - 80 човека , който се избира от общинските съвети , които са избрани от народа ... Като кажеш А , казвай и Б ... Имаме много път да извървим към Демокрацията , и той не е в бройката на парламента !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Като компания, която произхожда от меката на бандитският държавен капитализъм, а именно Русия, Лукойл се държи точно по начинът, по който може да се очаква да се държи.Това е техният начин-корупция, задкулисни сделки и договорки, машинации, провокации, измами, изнудвания,схемаджийство и квото още нелицеприятно се сетите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
mikimaus
преди 1 година
В Холандия има 80 депутати, които ходят на работа с велосипеди, ние издържаме 240 хрантутници с мерцедеси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още