IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК ограничава добива на петрол в опит да предотврати излишък на глобалния пазар

Производството в рамките на алианса е спаднало през януари с 490 000 барела на ден до 26,57 млн. барела на ден

22:00 | 01.02.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) намали производството, докато групата и нейните съюзници продължават да полагат усилия да предотвратят глобален излишък и да укрепят цените.

Добивът в рамките на картела е спаднал миналия месец с 490 000 барела на ден до 26,57 млн. барела на ден, изчислява Bloomberg. Близо половината от това намаление е осигурени от Ирак и Кувейт.

Все пак цялостното понижение на добива в ОПЕК не се дължи само на планирана дейност. Около една четвърт от спада е резултат от смущения в Либия, докато общият добив остава няколкостотин хиляди барела на ден над колективния лимит, тъй като Ирак и Обединените арабски емирства (ОАЕ) произвеждат повече от квотите си.

Водени от Саудитска Арабия, ОПЕК и нейните съюзници обещаха да ограничат допълнително производството през това тримесечие – в допълнение към намаленията, направени през миналата година – тъй като глобалното търсене на петрол се забавя, а конкурентните доставки, водени от САЩ, продължават да се покачват.

Петролните пазари остават крехки, като цените се задържат близо до 80 долара за барел в Лондон, въпреки че бушува конфликт в Близкия изток, а корабоплаването в Червено море е нарушено. Цените са по-ниски в сравнение с времето, когато „Хамас“ атакува Израел на 7 октомври.

Проучването на Bloomberg показва, че Кувейт и Алжир са изпълнили предвидените намаления, редуцирайки добива съответно със 110 000 барела на ден и 50 000 барела на ден.

Ирак постигна значителен напредък, като намали производството със 130 000 барела на ден, за да изпомпва около 4,2 млн. барела на ден. Това все още оставя страната, която е под значителен финансов натиск да увеличи приходите, с около 200 000 барела на ден над договорения таван.

Производството в Либия спадна със 120 000 барела на ден до около 1 млн. барела на ден след затварянето на най-голямото петролно поле поради протести, продължили няколко седмици.

Прилагането на новите ограничения в по-широката коалиция ОПЕК+, която включва страни като Русия и Казахстан, остава неясно.

Износът на руски суров петрол по море е намалял с около 500 000 барела на ден спрямо средната стойност за май-юни през първите четири седмици на януари, повече от поетия ангажимент към ОПЕК+. 

Държавите от ОПЕК+ проведоха един от редовните си онлайн пазарни прегледи в четвъртък и не направиха промени в стратегията си за това тримесечие.

Алиансът планира да вземе решение за удължаване на мерките през второто тримесечие в началото на март. Рияд казва, че задържането на тези ограничения е "напълно" възможно.

Проучването на Bloomberg се основава на данни от проследяване на танкери, информация от длъжностни лица и оценки от консултанти, включително Kpler Ltd., Rapidan Energy Group и Rystad Energy A/S.

Данните от проучването изключват Ангола, която напусна ОПЕК на 1 януари след 16 години членство, след спор за квотите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 01.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
zelka007
преди 2 месеца
мдаа ... опеците плюс с нови съкращения ... светло бъдеще ги чака друзя , помпещите ... а в това време през 2023г са продадени 14млн електрички и хибриди , което е 16% от всички продажби на нови коли в света и продължава да расте ... а всеки 6млн нови електрички какво правят друзя газовици ?! (отговор от приятел:погледнете съкращенията в опеците плюс) ... спорен и приятен ден друзя ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още