IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на руски петролни продукти надхвърля обещаните пред ОПЕК+ количества

Основен купувач на руския дизел и газьол са африканските държави

17:53 | 31.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия не изпълнява ангажиментите си пред ОПЕК+ да ограничи износа на горива с 200 хил. барела на ден спрямо нивата от май-юни, сочат изчисленията на Bloomberg, базирани на информацията от анализаторите във Vortexa. Към 28 януари износът на петролни продукти за последните четири седмици достига 2,63 млн. барела на ден. Това е с близо 900 хил. барела дневно спрямо обещаните нива.

Износът на горива е с 5% повече спрямо данните за предходната седмица и е на най-високото ниво за последния месец и половина.

Според приетото доброволно ограничение Москва трябва от началото на 2024 година да изнася с 200 хил. барела на ден по-малко петролни продукти и с 300 хил. барела на ден за петрол. Статистиката отчита, че по отношение на износа на петрол през последните седмици има намаление от 500 хил. барела, с което в Москва смятат, че изпълняват обещанието си.

Статистиката все още не отчита атаките с дронове, извършени през последните дни над обекти от петролната индустрия. През последните дни беше обстрелван газов терминал в Уст-Луга в близост до петролния терминал на "Роснефт", рафинерията в Туапсе на брега на Черно море, както и рафинерии в Нижний Новгород, Ярослав и в ранните часове на 31 януари - край Санкт Петербург.

Основната част на руския износ са дизел и газьол, чиито доставки растат с 42% спрямо миналата седмица до 1,43 млн. тона дневно. Това е най-високото ниво от август насам. Доставките към Африка растат с 82% до 500 хил. барела на ден.

Остават някои ограничения за износа на т.нар. "зимен" дизел, сочат още данните на анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 31.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още