IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казахстан разширява присъствието си на петролния пазар в Европа

Консорциумът CPC също избягва маршрутите през Червено море заради заплахата за нападения

12:02 | 31.01.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Държавната петролна и газова компания на Казахстан "КазМунайГаз" е започнала през 2023 г. първите доставки на петрол за Германия, както и към Азербайджан и петролопровода "Баку - Тбилиси - Джейхан" и разширява флотилията си от танкери, благодарение на партньори от Обединените арабски емирства, отчете директорът на компанията Магзум Мирзагалиев пред президента на страната Касим-Жомарт Токаев.

Според съобщение за срещата на сайта на президентството на Казахстан, през миналата година държавната компания е увеличила добива на газ и е осигурявала непрекъснати доставки на петрол за вътрешния пазар.

Още преди месеци петролът от Казахстан беше сочен като алтернатива на руския заради сходните му качества със сорта "Уралс", след като Западът въведе редица санкции срещу петролния сектор на Русия. Целта е намаляване на приходите в руския бюджет, които да бъдат използвани за финансирането на военните действия. По данни на компанията през 2023 г. доставките на петрол за Германия достигат почти 1 млн. тона, като са преминали през петролопровода "Дружба". По време на посещение в Берлин през есента казахстанският държавен глава увери своите домакини, че страната му може да увеличи доставките.

България също започна да купува петрол от Казахстан, но през терминала в Новоросийск, сочат данни на Ройтерс. През него се осъществяват доставките на консорциума Caspian Pipeline Consortium (CPC), в който участва и американската компания Chevron.

С решение на българския парламент от 1 януари рафинерията в Бургас, управлявана от "Лукойл", няма право да изнася горива, произведени от руски петрол, а от 1 март предсрочно отпада и дерогацията за вноса на петрол от Русия. Анализите на Bloomberg показват, че от началото на януари Русия намалява количествата на петрол, доставян в България, а в седмицата 22-28 януари доставките са преустановени.

Източници на Ройтерс коментират, че най-големият износител на петролния сорт на CPC - компанията Tengizchevroil, в която участва и Chevron, е намалила два пъти износа за Азия заради атаките на хутите в Червено море. Според данните доставките за азиатските клиенти през януари са около 550 хил. тона, спрямо 1,2 млн. тона през декември. Компанията пренасочи танкерите си покрай н. Добра надежда от съображения за сигурност.

Търговци заявяват пред Ройтерс, че танкерите, превозващи руски петрол от същия терминал, продължават да ползват трасетата през Червено море.

Tengizchevroil е най-големият износител на петрола, добиван от консорциума CPC. В нея основните акционери са руската "Транснефт" (24%), казахстанската "КазМунайГаз" (19%) и Chevron(15%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 31.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Alex Silver
преди 3 месеца
Европа вече почти не използва нефтени продукти. Кара само на дърва и въглища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още